Wederom nieuws van biliartlakenfront

Jarenlang was er rust over merk en type biljartlakens. Begin jaren tachtig kwam Corina met Granito A laken, dat 90 % wol en 10 %  nylon bevatte. Het was sneller, heel veel sterker en dus duurzamer dan de wollen lakens van voordien en de afslag van de banden werd langer, hetgeen driebandenspelers heerlijk vonden.

Iwan Simonis Laken
Iwan Simonis Laken

Niet veel later introduceerde Simonis het type 800, bestaande uit 70 % wol en 30 % nylon. Kort daarna de vervanging ook 90 % wol en 10 % nylon, net als Granito met als naam 300 International. Beide fabrikanten verbeterden hun producten en de maakten de markt jaren stabiel met Granito M en Simonis Rapide. Beide lakens ontliepen elkaar nauwelijks en spelen merkten het verschil bijna niet. En nu, meer dan 10 jaar later, komt als een duveltje uit de doos en nieuw laken, dunner, anders geweven en geheel bestaande uit kunststof vezels. De naam: ROYAL PRO. Twee maanden geleden schreef ik er al uitvoerig over en inmiddels blijf ik thuis testen en heb gezocht naar de verschillen met Simonis en Granito.

Snelheid
Hoewel op het eerste gezicht lijkt dat Royal Pro sneller is, is dat slechts schijn. Met een afloopblokje gemeten over 275 cm uitrollen is dit laken slechts 1,5 % sneller. De rollende wrijving is dus nagenoeg gelijk.

Spin
Meer dan deze rollende wrijving wordt ons biljartspel beheerst door de zogeheten slepende wrijving, welke zich openbaart bij elke bal, die zij-effect heeft en ook bij elke botsing met een band. Het is deze wrijving die significant verschilt van de wollen lakens. Het zijeffect (spin) neemt tot 19 % af en ook bij elke botsing op een band is de weerstand tussen bal en band ongeveer 16 % lager, waardoor de afslag aanzienlijk langer blijft. Na vier maanden intensief testen neemt dit verschijnsel nauwelijks af. De driebanders blij, maar de keerzijde dient zich ook aan. Het laken is veel dunner, zodat oneffenheden van de leiplaten beter zichtbaar worden en de uitloop van de ballen is minder zuiver. Nog geen reacties van serie-specialisten gehad, maar toch.

De inkt is nog niet droog en het volgende type laken dient zich al aan: Corina introduceert Granito Recreational Plus. Dit laken blijft, evenals zijn voorganger Granito M, 90% wol en 10 % nylon, maar een speciale behandeling ( nano-tech? ) leidt tot een iets hogere snelheid, ook maar 1.5 %, maar opnieuw blijkt de slepende wrijving aanzienlijk lager te zijn: 17.6 %.

Inmiddels op een trainingstafel gelegd van de ‘s-Gravenhaagsche Biljartschool en jawel een aanzienlijk langere afslag en zeer gelijkend op Royal Pro. De vraag is natuurlijk wat er gebeurd na langere tijd spelen. Daarvoor hebben we nog wel een aantal maanden nodig.

En jawel de reactie van Simonis is er ook al: Simonis PreciShot, een speciaal soort bandlaken, dat verrassend veel lijkt op de weving van Royal Pro. Een lagere weerstand op de band en wellicht daardoor een langere afslag. Ik heb dit nog niet kunnen testen, maar weet de volgende maand meer.

Reacties blijven zeer welkom.

Bron: Biljart Totaal (augustus 2015)
Veel speelplezier,
Hans de Jager
h.d.jager@gmail.com

Training-Wederom-nieuws-van-het-biljartlakenfront-01

Mentale instelling (juni 2015) – Index – Goed.. beter… nog beter (september 2015)

Bewaren

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *