Energie zuiniger kan en moet

training-201404-energie-zuiniger-kan-en-moet-01
Foto 1

De carambole biljarts worden sinds jaar en dag verwarmd met het idee dat dit noodzakelijk zou zijn om de ballen optimaal te laten lopen. Al in oktober 2010 schreef ik op deze plaats een artikel over het energiegebruik van een biljart (230×115). Gebruik makend van de traditionele biljartverwarming kost dit op jaarbasis ongeveer 4000 kWh, d.w.z. € 1.200,00 per tafel per jaar!

training-201404-energie-zuiniger-kan-en-moet-02
Foto 2
training-201404-energie-zuiniger-kan-en-moet-03
Foto 3

Voorwaar geen sinecure. Met een onzekere toekomst wat betreft kosten voor energie — denk hierbij aan de crisis in Oekraïne — is het zinnig aan het toepassen van een moderne biljartverwarming te denken. De kosten op jaarbasis zullen dan tenminste 50% afnemen. De ombouwkosten bedragen zo’n € 400,00 dus binnen één jaar terugverdiend.
In mindere mate kan worden bezuinigd op biljartverlichting. Werd voorheen met minstens 2x 100 Watt boven een tafel verlicht (de traditionele gloeilamp), thans wordt bijna overal verlicht met de door Osram ontwikkelde Circolux lamp. Tweemaal 24 Watt blijkt dan voldoende, hoewel deze fluorisentielamp na verloop van tijd wel afneemt in lichtsterkte. (foto 1 en 2).
Met de ontwikkeling van LED verlichting is een volgende energiezuinige stap te maken. 3 lampen van ongeveer 10 watt voldoen prima boven een biljarttafel, dus nog maar 30 Watt. (foto 3).

Het wachten was op de juiste armaturen met een goede stralingshoek. Philips produceert thans de CoreLine Proset, een inbouw armatuur voor systeemplafonds. De plafondhoogte dient wel 275 tot 300 cm te bedragen, maar daaraan voldoen de meeste biljartgelegenheden. De bijkomende voordelen zijn echter even belangrijk als de energiebesparing:

Foto 5
Foto 5

De aanschafkosten zijn aanzienlijk lager, de levensduur is 50.000 uren, er hangen geen armaturen meer op 90 cm boven de biljarts, dus alle ruimte voor piqué’s en massé’s en ze zijn dimbaar, zodat bij niet gebruik van het biljart toch kan worden gezorgd voor sfeerverlichting.
(foto 4 en 5).

Foto 4
Foto 4

Bovendien geeft de LED lamp een haarscherpe schaduw van de bal op het laken. De arbiter zal dus eenvoudiger kunnen aftekenen. De hoogte van de lampen voorkomt ook nog dat ongewenst strooilicht de spelers kan verblinden.

Kortom twee grote voordelen: zuinig en duurzaam.

Bron: Biljart Totaal (april 2014)
Auteur: Hans de Jager
Email: h.d.jager@gmail.com

 

Masque of achter elkaar (maart 2014) – Index – Doordouwer I (mei 2014)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *