Jean Paul de Bruijn

Jean Paul de Bruijn
Jean Paul de Bruijn

Jean Paul geboren te Hulst op 14 maart 1965 is een Nederlands all round biljarter.

Hij werd één keer Nederlands kampioen in de meerkamp, acht maal in het bandstoten en twee maal in het kader 47/2. Hij behaalde in het bandstoten de Europese titel in 2001, 2002, 2003, 2005, 2006 en 2007 en de wereldtitel in 2007, in Alicante.

Hij eindigde in het wereldkampioenschap driebanden in 2005 op de tweede plaats. Begin 2008 kroonde hij zich voor de 1e keer tot kampioen van Nederland in het driebanden door de Masters te winnen.

 

Zijn grootouders hadden in zijn jeugd een café, genaamd de Kroon te Hulst, waar uiteraard ook een biljart stond. Toen hij drie jaar was heeft men hem al zien spelen met drie sinaasappels en een wandelstok! Het biljarten is hem dus met de paplepel ingegoten. Op 8 jarige leeftijd debuteerde hij in zijn eerste officiële wedstrijd. ’s Avonds om 22.00 uur werd hij door zijn opa en Naartje de Bakker uit zijn bed gehaald, want er was iemand van de club plotseling ziek geworden en het kon natuurlijk niet, dat de Kroon met een “man” minder naar het nederlaagtoernooi bandstoten van WBC in Walsoorden ging. Al slapend ging JP met zijn opa en nog 2 stamgasten en vrienden van zijn opa naar Walsoorden. Om 23.30 uur begon JP aan zijn partij tegen de welbekende, gewaardeerde en gerenommeerde Paul Baart. Eerst een beetje nerveus, maar langzamerhand toch wat zekerder maakte hij zijn puntjes. Het was inmiddels middernacht en na 20 beurten bandstoten bleek JPke gewonnen te hebben. Hij had 23 caramboles gemaakt. Opa natuurlijk trots en JP merkte op, dat hij toch wel wat foutjes had gemaakt……….. Wat dat betreft is hij weinig veranderd!

10 jaar jong, ging samen met een team van JBH Hulst (met o.a. Dion Bergmans) naar zijn eerste toernooi buiten Zeeland! Naar Goirle, bij Tilburg. Een ervaring, die hij nooit zou vergeten. Zijn ouders konden die dag niet samen met JP naar dit toernooi gaan. Het jeugdteam van JBH werd begeleid door enkele mensen van de biljartclub de Kroon. JP weet nog, dat zijn team niet had gewonnen, maar wat hem altijd zal bijblijven is het contact met de “barman”. Deze barman was 2 meter lang, 1,50 meter breed en woog 200 kilo! JP wilde even naar huis bellen: Mijnheer mag ik even naar huis bellen. Barman: 2e deur rechts, dan kun je bellen. JP stapt de ruimte achter de 2e deur rechts binnen en komt een fietsenhok binnen. De barman inmiddels waggelend achter hem aangestrompeld zegt: nu kun je bellen….Ha, ha, ha. Sindsdien zal JP altijd vragen of hij mag telefoneren.JP, 11 jaar jong, plaatste zich na voorwedstijden voor het Gewestelijk kampioenschap 3e klas jeugd in Zevenbergen. Zijn ouders konden door omstandigheden weer niet met hem mee. Daarom werd de jeugdconsul van Zeeland ingeschakeld. Een lieve oude man uit Terneuzen, die aan astma leed. Het was dat weekend enigszins koud en vochtig. De lieve man had een auto, die men destijds ook wel een Renault “koekendoos” noemde. Hij vond het altijd koud en daarom werd de kachel goed opgestookt. Ondanks dat het winter was, kwam JP bezweet in Zevenbergen aan. Daar bovenop bleek de aan astma lijdende oude man ook een zware roker. Iemand die JP kent, weet hoe hij zich dan gevoeld moet hebben! JP moest spelen tegen bijna allemaal jongens van 15 tot 18 jaar. Niemand gaf hem een kans, maar na 7 wedstrijden bleek hij de winnaar te zijn met een promotiegemiddelde van 3,81! ’s Zondagsavonds 21.00 uur stapt JP bezweet en rokerig uit de auto van de oude man uit Terneuzen. Hij belt aan bij zijn ouders zijn moeder doet open en hij zegt: Ma, ik heb gewonnen, kijk maar ik heb een beker. Hij vertelt zijn verhaal van de lieve oude man en sindsdien hebben zijn ouders bijna elk weekend de wereld met hem rond gereden!

JP was net 15 jaar toen hij voor het eerst biljartles kreeg. Hij speelde toen al rond de veertig gemiddeld libre. Zijn eerste trainer was Bert van Nijnatten. Hij was heel goed. Na zes lessen vertelde hij JP, dat hij niet langer les meer van hem zou krijgen en dat hij naar Tonny Schrauwen werd gestuurd. Bij Tonny zou hij volgens Bert van Nijnatten pas leren biljarten. En hij heeft gelijk gekregen.

Vanaf 1980 tot 1988 heeft JP veel les gekregen van Tonny. Hij heeft hem heel veel geleerd. Niet alleen biljarten, maar hij heeft hem ook veel wijze levenslessen meegegeven…….

In 1987 was JP al ereklasser in alle spelsoorten….

Tussen 1988 en 1990 heeft JP enkele jaren weinig gebiljart en heeft meer tijd besteed aan zijn maatschappelijke carrière. Vele avondstudies deden geen goed aan zijn biljartprogressie.

Inmiddels heeft JP een prachtige parttime job als Adviseur Sponsorzaken bij het energiebedrijf DELTA N.V. De combinatie werken en biljarten bevalt hem uitstekend. Zijn motto is dan ook dat zijn hobby zijn werk is en zijn werk zijn hobby………………

Sinds een aantal jaren is Jean Paul ook de persoonlijke trainer van Joey de Kok.

Bron: o.a. Wikipedia en eigen onderzoek

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *