BV ’t Vaartje Dongen

Sportcafe-t-vaartje-01Op 15 September 1958 werd Biljartvereniging ’t Vaartje opgericht door Kastelein Jos Kemmeren, Toon van Peer, Piet van Boxtel en Gerrit Akkermans.
Men speelde de eerste jaren onder elkaar en vriendschappelijk tegen andere Biljartverenigingen. In 1966 besloot men toe te treden in de Dongense Biljart Bond en aan de competitie Libre deel te nemen met 1 team. Al snel groeide het ledenaantal, in 1970 had men 3 teams en werd ’t Vaartje 1 de eerste kampioen, tweede klasse Libre. Kastelein Jos Kemmeren stopte en Ad Timmermans nam de zaak over, een vaste klant die al meer dan 40 jaar lid is van B.V. ’t Vaartje, en nog steeds actief is bij de vereniging, zoals ook onze ereleden Tiny in ’t Groen die 30 jaar lang voorzitter is geweest en Johan Oerlemans 33 jaar lang secretaris. In 1976 stijgt het ledenaantal naar 28 leden en spelen we met 5 teams competitie Libre.
Een stukje uit het archief vermeldde; er werden 384 partijen gespeeld, 183 gewonnen, 192 verloren en 9 gelijk. Er werden 19.401 caramboles gemaakt in 10.234 beurten, men kwam aan een gemiddelde van 1.89, dit was een stijging van 0,1 van het jaar daarvoor.

In 1976 stopte de familie Timmermans en nam de familie Nieuwkoop het stokje over. Opvallend is dat na het kampioenschap in 1970 , er in 1986 pas weer een team Kampioen werd, ’t Vaartje 4 vierde klasse Libre. Het cafe was in 1983 overgenomen door Ton Kemmeren, zoon van Jos Kemmeren, en zijn vrouw Hanny. Door de komst van dit kasteleins echtpaar, die beiden een biljarthart hebben, groeide B.V. ’t Vaartje enorm, de kampioenschappen bleven elkaar opvolgen. ’t Vaartje 1, het parade paardje van de vereniging, presteerde het om drie jaar op rij kampioen Hoofdklasse Libre te worden. In 1983 werd ook besloten om met een damesteam te gaan spelen in de Dongense Biljart Bond en doen dit nog steeds met 1 team.

In 1989 speelde men met 8 teams competitie in de Dongense Biljart Bond en waren we uitgegroeid tot de grootste vereniging die Dongen ooit had gekend. In 1992 werd besloten ook toe te treden bij de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. Bart Hultermans en Anton Smulders de mannen van het eerste uur hierin, besloten om als kleding sponsor de teams te ondersteunen. In het begin speelde men in District Kaatsheuvel en later ook landelijk Divisie. Er werden geweldige resultaten behaald, waaronder een Nederlands Kampioenschap. De groei van het ledenaantal zette door en in 2002 had men 51 leden bij de KNBB en was het ledenaantal gestegen naar 91 leden. Om alles financieel rond te kunnen krijgen kon B.V. ’t Vaartje niet zonder sponsors, wij zijn dan ook vereerd dat verschillende ondernemers onze vereniging financieel steunen en we jaarlijks een beroep op hen kunnen doen.

Opvallend is dat er tot nu toe maar 5 voorzitters en 3 secretarissen zijn geweest. In 2004 was er een terugval in het leden aantal, deze zette zich de afgelopen jaren licht door, over de reden kunnen we geen zinnig woord zeggen, waren het de oplopende kosten voor de leden, vergrijzing of het opkomende darten. Wij kunnen alleen maar stellen dat we op dit moment nog steeds één van de grootste vereniging zijn in de wijde omtrek, met 67 leden. De komst van drie jeugdige leden uit District Midden Brabant juichten we dan ook toe, hopelijk zet deze trend zich door.

We spelen nu met 6 teams in de Dongense Biljart Bond, 3 teams District Midden Brabant, en 5 teams Divisie KNBB. In het seizoen 2008-2009 gingen we ook met een Libre team in District Midden Brabant spelen. Wij zien de toekomst van onze vereniging met vertrouwen tegemoet , het rookverbod in de Horeca heeft geen nadelige gevolgen gehad.
Ton en Hanny onze gastheer en gastvrouw zullen er alles aan doen, iedereen naar de zin te maken, en al onze leden en gasten op gepaste wijze blijven ontvangen.

Sportcafé ’t Vaartje Dongen
Vaartweg 137
5106 NC Dongen

Bestuur

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *