Jean Verworst

Jean-Verworst-01Geboren te Mechelen (België) op 6 september 1924. Van beroep muzikant (jazz-drummer) en fanatiek biljarter. Auteur van het boek “Berekend Biljarten” de driebanden bijbel van het puntensysteem.

In zijn jeugd was hij zeer actief op het groene laken in de spelsoorten vrij en kader. Hij raakte gefascineerd voor het driebandenspel door het boek van “Diamondsysteem” van Willy Hoppe. De Americaan hed zich echter beperkt tot enkele systemen en dit op slechts het middelste gedeelte van het biljart. Het zette Jean Verworst aan tot het uitdiepen van het puntensysteem maar zijn carriere al beroepsmuzikant verplichte hem dit op een laag pitje te zetten. Na de 2e wereldoorlog was hij slagwerker in verschillende amuzementsorkesten waaronder dat van Francis Bay. Ook als studiomuzikant en vooral als verwoed jazz-drummer was hij zeer bedrijvig, hij was begeleider van beroemde artiesten zoals Fank Sinatra, Elly Fitzgerald, Gilbert Bécaud, Sidney Bechet, Jack Sels en vele anderen.

Toen hij in 1964 op veertigjarige leeftijd om gezondheidsredenen de muziekwereld vaarwel moest zeggen ging Jean zich toeleggen op zijn andere grote passie, het driebanden.

Mechelen was ondertussen het “Biljart-Mekka” geworden. De grootmeester van het groene laken, meervoudig wereldkampioen Raymond Ceulemans, had de mooie stad als thuishaven gekozen. Het driebandenspel kreeg hierdoor in Mechelen een enorme impuls en won er aan populariteit. Jean Verworst was toen reeds ver gevorderd met zijn puntensysteem en de degelijkheid ervan raakte bekend in de biljartwereld.

Verscheidene grote ereklasse-spelers kwamen hem opzoeken om ingewijd te worden in de geheimen van het Jean Verworst puntensysteem. De correctheid van dit systeem wordt door de discipelen unaniem beaamd. Door deze stimulans en op aandringen van zijn biljartvrienden heeft Jean de uitdaging aangenomen om in de voetsporen te treden van zijn onvolprezen voorgangers, hun werk voort te zetten en te completeren door zijn beroemde boek samen te stellen, wat in 1987 op de markt verscheen.

Nu bijna 30 jaar later is het nog steeds een zeer geliefd en goed verkrijgbaar boekwerk wat bij geen enkele serieuze driebander in zijn boekenkast mag ontbreken.

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016
Facebooktwitterpinterest