17e Mayboom driebandentoernooi

(vlnr) Frans van Mook, Leo de Wijs en Marcel van Hooije
(vlnr) Frans van Mook, Leo de Wijs en Marcel van Hooije

Wie in Made een toernooitje wil driebanden moet opschieten. Het 17e Mayboom 3-Banden toernooi is nagenoeg volgeboekt. En dat al ruim voor de sluitingstermijn van 30 november.

Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro, niet terug vorderbaar en direct te betalen, waarschuwt het papierwerk vooraf. “Al jaren zitten we op ons maximum van 176 deelnemers”, meldt een trotse Marcel van Hooije in Zeeuws- Vlaamse tongval. Dertig jaar terug drijft de liefde hem naar Made. “Ik begin de mensen hier te kennen”, zegt hij. “En wij hem ook”, benadrukken Leo de Wijs en Frans van Mook met ondeugende blik. Ook zij zijn woordvoerders van een ruim organisatiecomité. Deelnemen aan het toernooi gaat overigens niet zomaar. “Alleen biljarters die niet meer aan het arbeidsproces deelnemen, zijn welkom”, zegt het drietal.

Is dat om jonge toptalenten buiten de deur te houden? “Nee”, luidt het antwoord. “Er wordt hier straks twee weken lang overdag gespeeld en met een vol rooster, totaal zo’n 362 partijen, kan er ’s avonds niet worden ingehaald. “Bij de warme pot weer thuis en in het weekend vrij,” is volgens Van Hooije het motto. “Om gedonder te voorkomen.” De inmiddels overleden Goof de Wijs en Gerard van Rijthoven begonnen het evenement zeventien jaar geleden. Inmiddels is het toernooi in Made uitgegroeid tot een begrip en bijna altijd is het de burgemeester die na de finaledag de prijzen uitreikt. “Geldprijzen”, meldt De Wijs. “Maar stel je er niet teveel van voor. Rijk word je er niet van. Verstandig is het eerst de enveloppe te openen, voordat de gelukkige een ‘dodelijk’ rondje geeft. Nee, hier is het biljarten voor de eer, én fanatiek, dat kan ik je verzekeren.”

de-mayboom-logo-01In De Mayboom, waar ooit een nonnenklooster stond, worden binnenkort in hoofd- en bijzalen de nodige biljarts geplaatst. “Geen grote wedstrijdtafels, maar groene lakentjes in cafémaat”, zegt Van Hooije. “We wandelen niet graag in het bos.” De nonnen worden vertegenwoordigd door twee dames, waaronder ‘vrouwke Backx’ uit Chaam. “Een vaste deelneemster”, verzekeren de drie. Verder doet er ook nog een Belg uit Oostmalle mee, waarmee het internationale tintje is verzekerd. Van Mook: “Deelname is er uit heel West Brabant, een regio waar het driebanden nog in ere wordt gehouden.” De organisatie kijkt dankbaar naar de sponsors, die het evenement quitte laten draaien. Van Hooije: “Het programmaboekje, de zaalhuur, de tafels, noem maar op. Allemaal kosten, die van 5 euro inschrijfgeld en een aangesmeerd loterijtje niet kunnen worden betaald.”

Begin december, pal na sluiting van inschrijving, komt ook de bingomolen naar De Mayboom. De drie woordvoerders: “Dan wordt er in zes klassen openbaar geloot voor de poule-indeling.” Want transparant wil de organisatie zijn.

E-mailadres voor inschrijving: mvhooije@hetnet.nl

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016
Facebooktwitterpinterest

Een reactie op “17e Mayboom driebandentoernooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *