Arko of airco

Voor veel biljarters duurt de zomer te lang. De competities eindigen meestal begin april. Een enkeling mag daarna verder in het gewest, maar voor de meesten van ons is het wachten op het nieuwe seizoen in september dus. 

Natuurlijk gaan we in deze 4 maanden ook op vakantie, maar toch biljarten in de vorm van een zomercompetie (bijv. bandstoten en driebanden) zou zeer welkom zijn. Echter niet als de temperatuur en vochtigheid hard oplopen zoals nu (eind juli).

Biljarten in een café of zaal zonder AIRCO is niet te doen. En ARKO (Alle Ramen Kunnen Open) is geen alternatief. 20 jaar geleden was AIRCO nog een zeldzaamheid. Het was duur, gaf veel geluidoverlast en ongewenste luchtstromingen en volgens pessimisten nog ongezond ook.

In landen met een warmer en vochtiger klimaat bestond AIRCO al veel langer. De ervaringen daar waaiden over naar ons landje en nu anno 2014 is AIRCO bijna gemeengoed geworden. Een nieuwe auto wordt zonder AIRCO al bijna niet meer geleverd en geluid en luchtstroomproblemen zijn inmiddels onder controle. Een ware zege voor onze biljartsport, want een van de eigenschappen van koeling is het onttrekken van vocht uit de lucht en was nu precies de killer tijdens de Nederlandse zomers.

Steeds meer biljartzalen en café’s worden voorzien van AIRCO, waardoor biljarten weer plezier is. Bovendien is een hoge temperatuur in combinatie met vochtige lucht niet erg bevorderlijk voor de biljarts en lakens. Een ander zomerverschijnsel is de overgang van oud naar nieuw laken. vaak gecombineerd met nieuwe ballen. Vlak voor de aanvang van de nieuwe competitie wordt het wennen aan het nieuwe materiaal: de bandafslag wordt aanzienlijk langer en de banden maken de tafel behoorlijk wat langzamer. (Zie tekeningen)

Dit stootbeeld is een mooi voorbeeld: 'dubbelrond' wordt het genoemd. Gespeeld op een oud laken.
Dit stootbeeld is een mooi voorbeeld: ‘dubbelrond’ wordt het genoemd. Gespeeld op een oud laken.

Een ander opvallend karakter van nieuw laken is liet NIET opnemen van effect door de band. Bij stootbeelden met tegeneffect is dit het beste te zien. Heel leerzaam om dit te oefenen, zodra de lakens zijn vernieuwd. Het kan een hoop ergernis voorkomen tijdens de wedstrijd. Veel plezier deze zomer op oud en nieuw.

Hetzelfde stootbeeld met dezelfde snelheid gespeeld op een nieuw laken. Eer. van verschil, zeker als je ook het zij-effect nog varieert. Bij een oud laken is dit nauwe, van invloed, op nieuw laken des te meer!
Hetzelfde stootbeeld met dezelfde snelheid gespeeld op een nieuw laken. Een wereld van verschil, zeker als je ook het zijeffect nog varieert. Bij een oud laken is dit nauwe, van invloed, op nieuw laken des te meer!

Bron: Biljart Totaal (augustus 2014)
Veel speelplezier,
Hans de Jager
h.d.jager@gmail.com

Doordouwer II (juni 2014) – Index – Handmatig of elektronisch (september 2014)

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *