A. van Haaren en J. van der Hoek – Biljartspel (1978)

De 4e druk uit 1965
De 4e druk uit 1965

Biljarten: een kwestie van inzicht, concentratievermogen en oefening. De eerste beginselen  leert u meestal van een vader of vriend in het café op de hoek. Blijft het daarbij, dan zal u veel van de prikkelende charme van het echte biljartspel ontgaan. Neemt u echter geen genoegen met de bekende gemiddelde tweetjes en drietjes op het groenen laken, dan brengt deze met zorg samengestelde gids u deskundig op stoot.

Een pianoleerling begint niet onmiddellijk aan een polonaise van Chopin. Zo is het ook met degene die zich in het biljartspel wil gaan bekwamen. Slechts door intensieve oefening kan men zich geleidelijk de techniek van dit mooie maar moeilijke spel eigen maken, waarbij men al doende begrip krijgt voor de eindeloos te variëren schoonheid van de stootbeelden. Voor een serieuze sportbeoefening is het van eminent belang dat van het prille begin af correct wordt gespeeld. Foutieve aanwensels bij de keuvoering, houding, effectberekening of afstoot kunnen slechts met grote moeite worden geredresseerd.

Dit boekje wil daarom de leek en de beginner wijzen op de theoretische beginselen van het spel en hem op de juiste wijze aan het biljart op weg helpen en begeleiden. Niet minder, maar ook niet méér dan dat. Zo ergens, dan geldt bij het biljartspel de regel dat oefening kunst baart. Goed oefenen mogelijk te maken is het doel van deze gids. Bij de grote ontwikkeling die de biljartsport gedurende de laatste vijftig jaar te zien heeft gegeven, maakt een werkje als dit geen enkele aanspraak op volledigheid. Uit de grote hoeveelheid stof is dan ook welbewust een voor de leek en de beginner nuttige keuze gemaakt.

Na het overlijden van beide auteurs prijzen wij ons gelukkig de heer Cees van Oosterhout bereid te hebben gevonden deze uitgave vanaf de zevende druk waar nodig te herzien. Ook verrijkte hij het boekje met een drietal gezelschapsspelen.

a-van-haaren-en-j-van-der-hoek-biljartspel-4e-druk_1965b

  • Schrijver: A. van Haaren – J. van der Hoek
  • Uitgeverij: Wenk
  • Bladzijden: 67
  • Foto’s en tekeningen: 42
  • ISBN: 9021505061
  • ISBN13: 9789021505060
  • Taal: Nederlands
  • Jaar: 1975
  • Uitvoering: Paperback
A-van-Haaren-en-J-van-der-Hoek-Biljartspel-1978-02
A. van Haaren en J. van der Hoek – Biljartspel (1978) voorkant
A. van Haaren en J. van der Hoek - Biljartspel (1978)
A. van Haaren en J. van der Hoek – Biljartspel (1978) achterkant
Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *