Biljartkrijt

Predator, Balabushka,blue Diamond biljartkrijt
Predator, Balabushka, Blue Diamond biljartkrijt

Leestip: Kamui #0.98a vs #1.21b

Biljartkrijt is er in vele soorten en wordt op de pomerans aangebracht. Het heeft tot doel om de grip van de pomerans op de biljartbal beter te maken bij het stoten. Zonder het gebruik van krijt kun je de ballen niet het effect meegeven wat de speler voor ogen heeft.

Het krijt is dus net zo belangrijk als de pomerans zelf! De goedkoopste krijtjes zijn meestal in het café te vinden en worden gratis verstrekt door de kastelein. (men zegt dat het krijtje het het meest gestolen voorwerp is in café’s), deze cafékrijtjes zijn meestal te herkennen aan de uitholling. Mensen die maar af en toe biljarten willen de pomerans door het krijtje heen boren.

Dat dit niet de juiste manier van krijt aanbrengen is mag duidelijk zijn.

Aanbrengen
De juiste manier van krijten is het horizontaal smeren van het krijt over de pomerans – krijt optillen – terug naar beginpunt en opnieuw horizontaal krijten. Hierdoor slijt het krijtje gelijkmatig af en maakt u optimaal gebruik van het aanwezige krijt.

Verenigings en zeker de bonds-biljarters maken meestal gebruik van een wat duurder krijtje.
Zo gebruik ik zelf “Blue Diamond” krijt van Longoni. Blijft een stuk beter zitten, dus ja kan een stuk minder krijten, niet dat ik dat doe, ik krijt meestal na elke stoot, of het moeten hele korte rustige balletjes zijn, dan sla ik er wel eens een of twee over. Het is ook goed stroef, zijn geld meer dan waard. Het is wel een stuk duurder, maar gezien het feit dat je bij normaal gebruik zeker een jaar vooruit kan, vindt ik dat geen probleem.

Met mijn volgende krijtjes ga ik nog een stapje verder en kies ik voor het Kamui  0.98 en het Kamui 1.21 krijt. De vergelijking: Kamui #0.98a vs #1.21b

Krijtjes:

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

4 reacties op “Biljartkrijt

 1. Beste mensen,

  Ik ben op zoek naar het orginele Golden Crown krijt, zwart omhulsel met gouden kroontje erop. Is er nog iemand die van dit krijt nog wat heeft staan?

  Ik hoor het graag!

  ps. Ik weet dat dit krijt voor de ‘handel’ vervangen is door brunswick krijt, maar heb toch het idee dat dit krijt toch iets anders is. Ik ben dus echt op zoek naar het originele krijt…

  1. Beste Ian, ik heb geen idee, ken het krijt ook niet. Is het wel een goed idee om krijt van jaren oud te gaan gebruiken in verband met veroudering van het gebruikte materiaal en daarmee verlies van de eigenschappen?

  1. Hoi Dion, er zit een winkel met webshop in Keulen (Duitsland), deze bieden ze per 2 aan voor €9.00, maar er komen nog €17.50 verzendkosten bij, misschien collectief wat bestellen met mensen uit de regio om de kosten wat te drukken?
   Wie doet er mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *