Peter Keulemans wint finale van Jerry Hermans

Peter-Ceulemans-Jerry-Hermans-01Het toernooi van Dick Jaspers, dit jaar omgedoopt tot Emma Solutions Open, is zaterdagavond gewonnen door de Belg Peter Ceulemans. De kleinzoon van de meest befaamde biljartlegende aller tijden versloeg in de finale Jerry Hermans met 25-23 in zestien beurten na een slotserie van negen op het beslissende moment. Met de overwinning in De Hazelaar in Rosmalen verdiende Ceulemans 2000 euro, Hermans werd als verliezend finalist met 1200 euro beloond. De beste partij van het toernooi kwam op naam van Jerry Hermans met 15 in 2 beurten. Jean van Erp maakte met 11 de hoogste serie.

De tweede editie van het toernooi, met een minder ludieke uitstraling dan vorig jaar, werd gespeeld op klein biljart met een startveld van 124 deelnemers. De knockout ronden tot de finale gingen naar 15 caramboles, de finale naar 25 punten. Het totale prijzengeld van 10.000 euro werd verdeeld onder de spelers die twee speelronden overleefden.

Peter Ceulemans en Jerry Hermans bleven over van een slijtageslag waarin de uitgesproken favorieten, zoals Eddy Merckx, Jean Paul de Bruijn, de winnaar van vorig jaar, Eddy Leppens, Dave Christiani, Jean van Erp, Glenn Hofman en Jef Philipoom in een vroeger stadium werden uitgeschakeld en Dick Jaspers in de halve finale werd verslagen door Peter Ceulemans.

De Brabander Kay de Zwart speelde tot in die halve finales voor scherprechter en versloeg onder meer Eddy Merckx en Jean van Erp, voordat hij zelf uit het toernooi werd gespeeld door Jerry Hermans. Jean Paul de Bruijn werd in een eenrichtingspartij verslagen door Dave Christiani met 15-1 in 3 beurten, Eddy Leppens verloor van Jean van Erp.

Dick Jaspers haalde de kwartfinale door winst op Martin Spoormans (15-8 in 9), Peter Ceulemans versloeg Dave Christiani met 15-5 in 9, Kay de Zwart won van Lennart Schrauwen met 15-10 in 4 en Jerry Hermans speelde een sublieme partij tegen Marco Janssen met 15-8 in 2 beurten.

Peter Ceulemans rekende daarna in de halve finale af met mede-organisator Jaspers (15-12 in 5/4 beurten), Jerry Hermans had twee matchpunten nodig om zich van Kay de Zwart te ontdoen (15-12 in 12).

De finale leek aanvankelijk een prooi te worden voor Jerry Hermans, die op een achterstand van 15-8 na de pauze in drie beurten (8, 5 en 2) de finish naderde bij een score van 23-16. Peter Ceulemans had evenwel het beste eindschot en finishte met een serie van negen in de zestiende beurt.

Ceulemans versloeg in zijn race naar de eindzege achtereenvolgens Wim Pelders (15-10 in 12), Paul Bruijstens (15-8 in 14), Erik van Woerkom (15-3 in 3/2), Dave Christiani (15-5 in 10), Dick Jaspers (15-12 in 5) en Jerry Hermans (25-23 in 16).
Hermans baande zich een weg naar de finale door overwinningen op Bob Visser (15-3 in 9), Alaa Ali (15-4 in 14), Jan Verdult (15-4 in 11), Marco Janssen (15-8 in 2), Kay de Zwart (15-12 in 12) en verloor tenslotte de finale met 25-23 in 16.

Peter Ceulemans in een eerste reactie: ,,Ik was niet echt met een supergoede voorbereiding aan het toernooi begonnen. Vorige week is ons tweede kindje geboren, dochter June. Daardoor heb ik een redelijk zware week gehad met weinig slaap en weinig trainen. Ik heb ook maar als allerlaatste ingeschreven voor het toernooi. Mijn eerste partijen gingen nog niet zo vlot, ik had wat veel beurten nodig, maar daarna kwam ik goed in mijn ritme. In de finale tegen Jerry maakte ik eerst wat foutjes, Jerry begon daarna supergoed te spelen en ik moest wachten of ik nog een kansje kreeg. Die kwam er gelukkig en ik heb hem met twee handen gegrepen. Het was echt een supermooi toernooi met een leuke sfeer onder de deelnemers.”

De organisatoren van de Emma Solutions Open konden opnieuw terugkijken op een zeer geslaagd toernooi met veel spannende partijen, een grote belangstelling en een voortreffelijke entourage in De Hazelaar.

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *