Lezen en leren

je-houdt-niet-meer-van-me-02a
Zelfs mijn vrouw is regelmatig jaloers op de aandacht die mijn Longoni’s en hun Kamui’s krijgen, het blijft schipperen…….

Beter leren biljarten begint met het begrijpen van de technieken en natuurlijk deze heel veel trainen, iedereen kan beter leren biljarten. Het kost tijd en energie maar je zult zien dat je op een gegeven moment vooruitgang boekt. Beter biljarten leer je niet in een paar lessen, beter biljarten duurt langer en vereist training en herhaling. Beter spelen duurt maanden en als je nog beter wilt worden vele jaren. Volharding met kleine vooruitgang is wat voldoening geeft.

Er zijn natuurlijk altijd negatieve geluiden van de “beterweters”, ‘jij komt nooit hoger’ of ‘eerst maken dan overhouden’, maar ik blijf volharden in mijn eigen spelletje, liever verliezen dan opgeven. We houden vol en leren elke dag bij, volharden dus. En dat is ook de volharding die mijn lieve vrouw Judith moet doorstaan, die me soms dagen alleen bij het ontbijt en voor het avondeten ziet verschijnen. Drie, vier of vijf dagen en ook avonden per week en vele zondagen of hele weekeinden duik ik met mijn beste vrienden “Longoni en Kamui” biljartland in, dag na dag, week na week, en wie weet jaar na jaar. En kom ik dan (soms diep in de nacht) thuis, zit ik achter de computer om dit soort stukjes te schrijven, lees ik een boek over biljarten of sta met een boek aan het oefenbiljart nog wat te trainen en uit te proberen. Plezier? Enorm veel plezier! Vooruitgang? Nog geen grote stappen, maar we “volharden”.

Hier wat leermateriaal wat ik zelf gebruik en hier en daar heb opgedaan of bij elkaar verzameld, bewerkt en geschreven.

 • Arbitrage: Een column over arbitrage en veel daarin gemaakte fouten door Piet Verhaar, overgezet in tekst door Terry van Erp.
 • Training: Een column over training en inspelen, veel voorbeelden en lessen door Hans de Jager, overgezet in tekst door Terry van Erp.
 • Spelen op overhouden: Een uitgebreid lesboek met afbeeldingen over overhouden door Terry van Erp.
 • Het diamond systeem: Voorbeelden en uitleg over het “Diamond Systeem” voor driebanden door Terry van Erp.
 • Overhouden – Positiespel: Een aanvulling op “Spelen op overhouden” lesboek met afbeeldingen over overhouden door Terry van Erp.
 • Serie Americaine 50 basisposities Deze komen uit het boek van René Gabriëls, “van het groot spel naar de serie americaine” uit 1944, deze kunt u onder de PDF’s downloaden.
 • Zit dat zo?: Een column over biljarten en aanverwante zaken door Piet Verhaar, overgezet in tekst door Terry van Erp.
 • Richtlijnen voor de arbiter: Korte uitleg van de te volgen regels voor arbiters.
 • Biljarten M.A.F. Soliën: Digitaal leesbaar en doorzoekbaar gemaakt door Terry van Erp.
 • PDF Boeken: Op deze pagina staan scans van boeken welke wij op internet hebben gevonden en voor u verzameld.
 • Video lessen: Op deze pagina’s staan tientallen voorbeelden en lessen, vooral die van Jos Bongers en Gerard Klinkert zijn erg in trek.

Als je begint met het oefenen op overhouden zul je merken dat je in het begin slechter zult biljarten dan voorheen. Daardoor moet je je niet laten ontmoedigen, want als je doorzet gaat het daarna ineens met sprongen vooruit.

Terry van Erp
BV Beja

Ingezonden gedicht, zeer toepasselijk.....
Ingezonden gedicht, zeer toepasselijk…..
Nog een gratis tip: Als je denkt ik ben “Verslagen” is de Nederlaag een feit…….

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016
Facebooktwitterpinterest

9 reacties op “Lezen en leren

 1. Mag ik jullie complimenteren met jullie website?
  Heel veel leuke, historische en zinnige informatie. Vooral op het gebied van arbitrage.

 2. Vanwege onze biljartclub willen wij u bedanken voor de héél informatieve website van jullie club, zo kunnen wij ons biljartniveau verbeteren.

  Met sportieve groeten B.C. CORDULA

  Horemans Jan

  1. Beste Jan,

   Wat leuk om te lezen dat wij ook voor de Belgische biljartclubs iets kunnen betekenen. We blijven ons best doen om zoveel mogelijk leesvoer aan te bieden.

   Met sportieve groet,
   Terry van Erp

 3. Als beginnend biljarter en op zoek naar allerlei info, kwam ik deze site tegen. Mijn eerste indruk, een fantastische zeer complete site, en buitengewoon snelle en duidelijke antwoorden van de webmaster. Terry bedankt, (Ik heb hem doorgestuurd naar mijn medebiljarters.)

 4. Prachtige website!! Heb alles wat ik als biljarthebber wil weten op 1 plaats en met mooie voorbeelden en een duidelijke uitleg ed. gewoon een van de beste websites die ik sinds jaren ben tegen gekomen.

 5. Ook ik heb regelmatig deze leerzame site bezocht, o.a. om diverse boeken in te zien, maar sinds kort kan dat niet meer. Als ik een van de boeken aanklik dan krijg ik de volgende foutmelding
  ” je verbinding is niet prive ” Cybercriminele proberen mogelijk je gegevens te stelen

  Vraag: is er bij jullie iets veranderd zodat ik als buitenstaander die boeken niet meer mag inzien ?

  1. Beste Jac,

   Er zat een fout in het ssl certificaat, deze was alleen afgegeven op https://be-ja.nl en niet op https://www.be-ja.nl, vandaar je foutmelding, het kan op zich geen kwaad om dan door te gaan, de melding die je zag geeft alleen maar aan dat je browser een certificaat verwacht en het niet heeft gevonden.
   Qua veiligheid was er dus niets aan de hand.

   Veel leesplezier.

   Met sportieve groet,
   Terry van Erp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *