Eddy Merckx

Eddy Merckx
Eddy Merckx

Eddy Frans Jozefina Merckx (Reet, 4 september 1968) is een Belgisch biljarter die gespecialiseerd is in driebanden.

Merckx werd geboren in het jaar dat de wielrenner Eddy Merckx voor het eerst de Ronde van Italië won. Vader Merckx was supporter van hem en noemde zijn zoon naar de wielrenner.

Hij groeide op in Hemiksem, volgde een opleiding tot schrijnwerker-meubelmaker, werkte na zijn militaire dienst in een steenkapperij en begon later een café in het centrum van Schelle in de provincie Antwerpen.

Hij won in september 2006 in St. Wendel het wereldkampioenschap driebanden door de Griek Nikos Polychronopoulos met 3-1 te verslaan. Later dat jaar werd hij benoemd tot ereburger van Schelle. In mei 2007 won hij het Europees kampioenschap driebanden door in een spannende finale titelverdediger Frédéric Caudron met 3-2 te verslaan.

Hij won in januari 2008 voor de vierde keer het Belgisch kampioenschap driebanden en won ook de Beker van België, de wereldbekermanche en drie keer de Superprestige.

In september 2012 won hij voor de tweede keer het wereldkampioenschap. In Porto versloeg hij de Zuid-Koreaan Sung-Won Choi met 40-24 in 23 beurten. In oktober 2014 won Merckx in Zuid-Korea het wereldkampioenschap driebanden door Frédéric Caudron te verslaan met 40-22 in 16 beurten.

Hij bezit tevens het wereldrecord kortste partij, door in 2011 de 50 punten in 6 beurten te maken. Hij speelde beurten van 4, 9, 26, 7, 0 en 4. De serie van 26 is ook zijn hoogste ooit.

Bron: Wikipedia

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *