Doorschieten met amorti

Doorschietstoten komen in het biljartspel veel minder voor dan trekstoten. In het algemeen is voor een geoefende speler de trekstoot geen geheim meer en als ook nog amorti moet worden gespeeld, dan raak je de speelbal toch iets hoger.

Hoe anders ligt dit als wordt doorgestoten. Bijna altijd wordt te veel snelheid aan de speelbal gegeven, hetgeen verzamelen niet ten goede komt. Toch is oefenen op amorti met doorschieteffect heel nuttig. Hier een drietal voorbeelden met een erg dankbare afloop.

Figuur 1 Raak bal twee net niet vol en met weinig hoog en rechts effect. De afstand tussen de speelbal en bal twee mag ongeveer acht cm zijn. Door deze doorschietstoot met amorti te spelen wordt de klos vermeden. Bal twee passeert voorlangs, met als resultaat een mooie verzameling.

Figuur 1
Figuur 1

Figuur 2 Dit stootbeeld is een variatie hierop. Wederom is de afstand tussen speelbal en aanspeelbal maar acht cm. Zij-effect heeft hier nauwelijks invloed. Weinig hoog-effect is hier weer het antwoord voor een perfecte verzameling.

Figuur 2
Figuur 2

Figuur 3 Het derde stootbeeld is wellicht het meest bekend. Toch wordt ook hier vaak te hard gespeeld. Met enige oefening is dit stootbeeld zeer beheerst te spelen. Raak de speelbal net boven het hart met iets rechts effect en laat hem rustig naar bal drie rollen.

Figuur 3
Figuur 3

Bron: Biljart Totaal (februari 2014)
Veel speelplezier,
Hans de Jager
h.d.jager@gmail.com

Voorspoedig 2014 en veel caramboles! (januari 2014) – Index – Masque of achter elkaar (maart 2014)

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *