Materiaal

Ook bij biljarten ben je afhankelijk van de kwaliteit en staat van onderhoud van het biljart, de ballen, de verlichting en niet onbelangrijk je keu.

Nu is het niet zo dat alles daarmee staat of valt, biljarters die veel klagen dat ze ballen missen en de schuld op het biljart of andere zaken schuiven zullen in perfecte omstandigheden waarschijnlijk ook niet veel meer raken. Het ligt aan het mannetje niet aan de keu zeggen ze bij ons.

Een goede keu is belangrijk, en zeker de pomerans. Het belangrijkste is echter dat je vertrouwen hebt in je eigen materiaal en keuze van pomerans. Ik heb al mensen zien binnenkomen die gewoon de eerste de beste keu uit het rek namen met een versleten schuif-pomerans erop en iedereen van de tafel speelden.

Het biljart zelf is natuurlijk al genoeg over geschreven in boeken en op forums, de banden zijn niet goed, het laken, het loopt af, het is te koud en ga zo maar door.

Mensen (ja biljarters zijn ook gewoon mensen) vergeten vaak een ding, je tegenstander speelt op hetzelfde biljart en heeft dezelfde handicap, dus alleen de keu en met name de pomerans en de keuze van je krijt kan nog een klein beetje verschil maken. Voor de rest moet je het zelf doen.

Natuurlijk haal je betere resultaten op een perfect afgesteld biljart, met nieuwe banden, een goed verwarmde gevlakte lei, een nieuw Iwan Simonis laken en een setje nieuwe ballen. Maar in een wedstrijd moet je het beide doen met dezelfde tafel en ballen, er is dus geen voor of nadeel.

Facebooktwitterpinterest

3 reacties op “Materiaal

 1. Compliment voor deze zeer complete biljartsite. Nog niet eerder een dergelijke site bezocht die zo compleet is.

 2. Heb een vraagje. In mijn club zijn nieuwe biljartlakens gelegd. Die meneer drong er op aan de eerste 3 weken niet te masseren of te pikeren. Ik speel al 55 jaar biljart maar dat had ik nog nooit gehoord… Wat denken jullie daarover ?
  Mag
  Noel

  1. Hoi Noel,

   Weet niet om welk merk en type laken het gaat.
   Het laken moet zich even zetten, maar na een paar uur spelen, een keer stofzuigen, blokken en nogmaals stofzuigen zou dat in orde moeten zijn, niet gevraagd wat de reden daarvan is?
   Zou graag het onderbouwde antwoord van de leverancier horen, zou best lastig zijn op grote toernooien waar men nieuwe tafels voor wegzet. Deze moeten dan 3 weken voor de wedstrijden worden geplaatst en bespeeld. Wie het weet mag het zeggen.

   Met sportieve groet,
   Terry van Erp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *