Keu (libre)

biljartkeuDe keu of queue
Is een onmisbaar hulpmiddel voor het biljarten en dient om de speelbal in de juiste richting te dirigeren met een bepaalde snelheid en een gewenst effect. De keu is circa 140 cm lang en heeft aan het uiteinde een verstevigde dop om de bal mee te stoten, de zogenaamde pomerans, meestal van leer gemaakt.

De lengte van de keu is maximaal 150 cm, het gewicht van de keu is niet reglementair vastgelegd, evenals de doorsnee van de pomerans.

Gewicht

20 grams gewichtsring voor biljartkeu
20 grams gewichtsring voor biljartkeu

Afhankelijk van de spelsoort kiezen spelers voor wat zwaardere of lichtere keu. De gewichten van de keu voor het libre-spel varieren van 470 tot 520 gram. De ene speler verlangt een lichte keu van zo ongeveer 480 gram en een andere speler wil perse een zware keu die soms even boven de 530 gram komt. Voor het zogenaamde “kleine spel” is een lichte keu aan te bevelen, voor de rondspeelballen (driebanden) nemen de meeste spelers liever een wat zwaardere keu.

Het gewicht van de keu zit hem in het achtereind, wat soms uit meerdere delen bestaat en door tussen deze delen metalen ringen te plaatsen kan men de keu naar eigen wens nog iets verzwaren. Dit kan ook worden toegepast om de keu beter in balans te brengen met bijvoorbeeld een andere top die wat zwaarder of lichter is.

De achterdelen zijn ook de blikvangers van de keu, vaak mooi versierd, of strak in een kleur of met beits afgelakt. Meer keuze dan geld in dit soort verfraaiingen.

De top 

top-01
Top van de Molinari CRMBL17

Een keu kan niet functioneren zonder een goede top. Vroeger waren deze voorzien van een metalen schroef, tegenwoordig is een top meestal uitgerust met een houten schroefdraad verbinding.
Deze houten schroefdraad zorgt voor een betere verbinding met het onderste deel van de keu.

Bovenaan de top zit de ferrule of het beentje, deze zorgt ervoor dat de krachten van de pomerans beter worden overgebracht op de houten top. Op de ferrule lijmt men de pomerans met een speciale lijm.

Topeinden zijn er in vele soorten en maten. Bij de ‘merken‘ wordt de kwaliteit van een top aangegeven met sterren. Zo ver uw portemonnee het toelaat kunt u kiezen uit vele toppen in de handel. De prijzen varieren van €40 (zonder *) tot €500 (voor *****), een gemiddelde een * kost al snel €75. Maar pas op, elk merk heeft zijn eigen topeinden, dit kan onderling wel passen, maar laat u goed adviseren door de biljarthandelaar of een ervaren speler uit uw club of competitie.

Bewaren
Laat uw keu nooit in de auto liggen, de luchtvochtigheid is daar veel te hoog. Het is beter de keu te bewaren op kamertemperatuur en niet in een afgesloten koffer of hoes. Haal de keu 30 minuten voor je gaat spelen uit zijn foudraal om deze op temperatuur te laten komen.

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

2 reacties op “Keu (libre)

  1. Ik vraag me af: wat bepaalt de prijs van een goede (libre)keu? Houtsoort? fantasieinleg? topeind? pommerans?

    Heeft iemand een goede tip? Ik zoek namelijk een goede keu met weinig uiterlijk vertoon maar wel met het beste topeind en pommerans.

    Dank bij voorbaat

    1. Beste Jos, dit is afhankelijk van vele factoren, ten eerste de houtsoort natuurlijk, dan is er nog de droogtijd, sorteren en de nodige uitval van minder goede stukken hout. De inleg kan een keu heel kostbaar maken, maar met de huidige CNC technieken zal dat ook wel meevallen. Dan is er natuurlijk nog de verbinding, de WJ (houten schroefdraad) is relatief goedkoop, maar de metalen VP2 sluitingen van Longoni bijvoorbeeld maken een keu al gelijk een stuk duurder. Dan is er nog de balans, een goede keu wordt lang en door professionele biljarters getest en aangepast voor deze in productie komt. Allemaal zaken die de prijs mede bepalen, en ook de naam van een prof. biljarter kan de prijs opdrijven. Verder is het in de meeste handel zo dat er ook nog eens tussen de 30 en 50 procent winstmarge op verkoop zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *