Ferrule (beentje)

Ferrule-CaromDe verschillende kwaliteiten, merken en prijzen van ferrule’s lopen sterk uiteen, hier een lijst van merken en hun hardheidsscore. De prijzen lopen uiteen van € 1,50 tot circa € 12,00 voor de duurdere materialen.

Keudoppen worden gebruikt om het topeind van de keu te beschermen tegen barsten of splijten. Op deze ferrule lijmen we de pomerans en tegenwoordig over het algemeen de gelaagde pomerans. Deze doppen hebben verschillende benamingen. Van oudsher worden ze beentjes genoemd omdat ze vroeger van ivoor werden gemaakt. Tegenwoordig worden ze meestal van kunststof gemaakt en bestaan er benamingen zoals beentje, kunstivoor, keudop, ferulle en keuhuls. Een van de meest bekende is de Cerocite huls, dit is de vervanger voor het ivoren beentje.
Het beentje is tegenwoordig gemaakt van een uiterst duurzaam materiaal gemaakt voornamelijk cerocite een high-impact materiaal welke beter resistent zijn tegen barsten, chipping en breken. De ferrule is meestal voorzien van 8 mm schroefdraad voor een sterke schroef / lijm verbinding. De plastic hulzen zonder schroefdraad zijn een stuk goedkoper maar brengen door hun zachtere materiaal de krachten van de keu nooit zo goed over als een cerocite beentje, en dan is er natuurlijk nog de inferieure verbinding zonder schroefdraad, deze zou ik dus niet gebruiken.

Het monteren van een nieuw beentje is een precisie werk wat je beter aan de vakman kan overlaten. Zie onderstaande video.

Merk ferrule Score Prijs Waardering in sterren
Aegis II 93
Black Canvas Phenolic 92
Black Linen Phenolic 93
Elforyn 87
Fiber 87
G10 93
Grice 91
Ivor-X 96
Ivorine III 93
Ivorine IV 96
Ivorite-III 93
Juma 89
LBM 95
Meucci Original 85
Micarta (GE) 94
Micarta (Mason) 91
Micarta (Westinghouse) 84
MPI 86
Porper 87
PVC 86
Rolled Brown Linen Phenolic 89
Saber T 94
Titan 84
XTC 83

Hier een video van de hardheids-test van ferrule’s (beentjes)

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *