Laken onderhouden

Wat is de beste manier om het biljartlaken schoon te maken?

Speciale biljart borstel voor de stofzuiger
Speciale biljart borstel voor de stofzuiger

De beste manier om het laken schoon te maken is door het te stofzuigen. Dit kunt u doen met een speciaal voor biljarts ontworpen stofzuigermond of een voor het bankstel gebruikte stofzuigermond met het rode vilt eronder. Gebruik nooit druk, zorg dat u het laken niet optilt met de stofzuigermond! Waar u niet bijkomt met een stofzuiger, kunt u een borstel gebruiken.

LET OP: Alleen stofzuigen in de lengterichting van biljart! 

Dit omdat je sneller rek in het laken krijgt door duwen in de smalle richting dan in de lange richting, gevolg een traag en lui biljart.

Controleer goed op beschadigingen en gaatjes tijdens het stofzuigen, dit hoort ook bij het onderhouden. Snel repareren van een gaatje of beschadiging kan erger voorkomen.

Vlekken in het laken alleen behandelen met een schone zachte (witte) gum-06vlakgom, niet met andere huis, tuin en keukenmiddeltjes aan de gang gaan en zeker geen vochtige producten!

Gummen zonder druk en daarna de plek weer stofzuigen, indien nodig herhalen. (LET OP: Niet elke vlek krijg je eruit, dus niet blijven gummen tot je door het laken gaat!)

 

Minimaal een keer per week het laken weer opruwen met de viltborstel! (Alleen wollen lakens, bij de synthetische lakens van Royal-Pro is dit minder noodzakelijk.)

Gebruik nooit water (water met azijn), omdat als er vocht op het biljartlaken komt de stof uitrekt en daarna niet meer krimpt. Hierdoor komt het laken los op het biljart te liggen met als gevolg dat het biljart traag wordt door de meer weerstand van het losse laken.

witte-plekkenWat zijn de witte plekjes op het biljartlaken?
Deze plekjes ontstaan bij het afstoten van de bal. Als er wordt afgestotenkan er tussen de bal en het biljartlaken een temperatuur van wel 250 graden ontstaan.

Hierdoor onstaan er kleine witte brandkuiltjes.

Hoelang gaat een biljartlaken mee?
Een biljartlaken gaat gemiddeld tussen de 1000 en 1200 speeluren mee. Als er gemiddeld 3 uur per dag op het laken wordt gespeeld, gaat het biljartlaken 1 jaar mee. Als er gemiddeld meer dan 3 uur per dag op het biljartlaken wordt gespeeld zal het 2x per jaar moeten worden vernieuwd.

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

2 reacties op “Laken onderhouden

 1. Zit er verschil in tussen boven en onderkant van het laken ?
  Heeft het gevolgen als je de laken omdraait ?

  Kun je de leiplaten ook omdraaien ?

  1. Beste Ron,

   Er zal geen verschil tussen de beide zijden van het laken zitten, deze zijn geweven in een laag, dus beide kanten van hetzelfde materiaal en structuur. Echter als een laken is versleten zal omdraaien niet echt veel oplossen, en ook de banden-lakens zijn dan aan vervanging toe, deze kun je niet omdraaien. Dan is het nog de tijd en arbeid mee gemoeid, banden demonteren, laken heel demonteren, tafel schoonmaken en vrij van nietjes, en dan het laken weer op de tafel krijgen zonder overlengte om op te spannen, een hele uitdaging, maar het kan dus wel.
   Je hebt dan natuurlijk nog steeds een versleten laken, wat er misschien beter uitziet voor een paar dagen..
   Als je van mening bent dat je het zelf kan lijkt het me zinvoller om zelf een nieuw laken te monteren, dan bespaar je arbeidsloon e.d.

   De leien omdraaien is natuurlijk ook mogelijk, echter ook niet doen, deze zijn afgesteld en gevlakt zoals ze op de tafel liggen, dus niet doen. Buiten het feit dat sommige fabrikanten nog bepaalde insparingen of gaten voor montage hebben welke je dan zelf moet gaan maken of aanpassen.

   Hoop dat je nu voldoende informatie hebt, zo niet laat maar weten.

   Met sportieve groet,
   Terry van Erp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *