De biljartsport gaat door zwaar weer. Alle goede bedoelingen ten spijt het wil maar niet lukken om meer mensen aan het biljart te krijgen. Zeker bij de jeugd niet. Andere vormen van recreatie krijgen voorrang en telkens weer het slechte nieuws dat biljartzalen genoodzaakt zijn te sluiten. Den Haag, Lisse, Amsterdam, het houdt niet op.
Malaise ook bij de huidige beoefenaars. Jaarlijks minder inschrijvingen, vergrijzing, rookbeleid in de horeca en een kwakkelende economie. Ondanks dit alles zijn er nog steeds fabrikanten die nieuwe producten voor de biljarters op de markt brengen. De markt voor High End Billiard Cues blijft groeien. Longoni en Buffalo verrijken ons jaarlijks met hooggekwalificeerde keuen en topeinden (recent de Glenn Hofman keu met de Low Deflection Top) en Blomdahl heeft sinds zijn nieuwe Molinari keu alleen maar goede resultaten. Spelers als Raimond Burgman en Dave Christiani zijn inmiddels ook al overgestapt. Grondlegger Predator (al nummer 1 bij de professionele poolspelers) vindt duidelijk zijn weg in de carambolewereld.
Hoewel electronische scoreborden behoorlijk prijzig zijn (vanaf ongeveer € 400,-) zien we hier ook een paar nieuwkomers. De vorige generaties waren veelal gebaseerd op cijfers samengesteld door LED lampjes en bediend door een eenvoudig zendkastje eerst bedraad later infrarood en radiografisch bestuurd. De nieuwe generatie scoreborden is gebaseerd op computer software. Hierdoor wordt een scala van mogelijkheden toegevoegd: spelersnamen, moyennes, hoogste serie enzovoort. Dit alles bediend door een standaard computer toetsenbord. Immers steeds meer mensen gaan soepel om met de computer thuis, dus de acceptatie zou wel navenant zijn. Als promotie zette de CEB gratis te downloaden software op haar website, waarmee op elke Windows-computer een scorebord kon worden getoverd.
De bediening moest met een Alpha-numeriek toetsenbordje en klaar was Kees.
Vorig jaar introduceerde Live Score op het wereldkampioenschap in Antwerpen scoreborden met bijna onbegrensde mogelijkheden. Op metershoge schermen kon het publiek genieten van alle nodige informatie over de lopende partijen. Moyennes, lopende series, hoogste serie, set systemen timers per beurt ….. het kon niet op. Vertaald naar software voor de gemiddelde zaalhouder levert dit het volgende plaatje op:
Helaas blijft bij bovengenoemde systemen altijd één computer per biljarttafel nodig en zijn voor de nodige instellingen altijd ‘keyboards en mouses’ nodig. In praktijk levert dit toch nog wel wat misverstanden op en niet iedereen blijkt even handig met computers.
De laatste inbreng is Biljart Score van Gertronics. Geen computer nodig, alles op één chip in een klein kastje. Alleen de kabel aansluiten naar een monitor (of modern TV-scherm) en de draadloze minizender doet de rest. Voor het invullen van de spelersnamen is optioneel een draadloos toetsenbord leverbaar, die eenvoudig tien verschillende borden kan aansturen.
In de gloednieuwe biljartzaal van bv ’t Groen Hart in Naaldwijk (officiële opening op 20 september 2014) is voor Biljart Score gekozen. Boven elke tafel hangt een driehoek met drie monitoren, zodat overal in de zaal de stand van de partijen kan worden gevolgd.
Ik ben benieuwd wat de volgende ontwikkeling in onze sport zal zijn. U ook?
Bron: Biljart Totaal (september 2014)
Auteur: Hans de Jager
Email: h.d.jager@gmail.com
Arko of airco (juli / augustus 2014) – Index – Uit ’t hart gegrepen (oktober 2014)