Cees van Oosterhout

Cees van Oosterhout
Cees van Oosterhout

Cees van Oosterhout geboren op 31 augustus 1930 Rotterdam, overleden op 7 juli 2015 te Uithoorn. Cees nam na een actieve biljart carrière “Biljartfabriek Wilhelmina” aan de Stadhouderskade te Amsterdam over. De  leiding is vandaag de dag in handen van zijn twee zonen.

Cees mag worden beschouwd als één van de grootste biljarters die ons land heeft gekend, hij was actief in alle spelsoorten (het artistiek uitgezonderd) in de periode 1950 – 1968 en beoefende slechts het artistiek van 1978 tot 1985. In alle disciplines veroverde Van Oosterhout nationale titels, het 47/1 uitgezonderd, en wordt daarmee beschouwd als de grootste allrounder van de Nederlandse biljartsport. Van Oosterhout was een tijdgenoot van o.a. Henk Scholte, Tiny Wijnen, Henk de Kleine, Bert Teegelaar en Hans Vultink. Onderstaand een resumé van zijn eerste plaatsen in kampioenschappen ereklasse:

Libre 1x, 47/2 1x, 71/2 1x, Bandstoten 3x, Driebanden 2x en Artistiek 3x

Internationaal behaalde Van Oosterhout zes medailles: vijf bij EK’s (zilver bij het bandstoten in 1955 en 1957 en brons in dezelfde spelsoort in 1956, brons bij het 47/2 in 1956 en zilver bij het libre in 1957), en brons bij het WK artistiek in 1980. Het ‘palmarès’ dat hij bijeen speelde lijkt wellicht niet indrukwekkend, maar de veelzijdige crack heeft altijd zijn maatschappelijke loopbaan voorrang gegeven.

In 1963 neemt hij biljartfabriek Wilhelmina aan de Stadhouderskade in Amsterdam over van de familie Salomon. Inmiddels nemen drie kinderen van hem de honneurs waar. Van Oosterhout is ook lid geweest van de technische commissie van de KNBB (1962-63). Hij leverde tevens regelmatig commentaar bij tv-uitzendingen. Als biljartambassadeur reisde hij naar Indonesië, Polen, Curaçao en Japan, om maar enkele landen te noemen. Van Oosterhout schreef in 1985 en in 1991 columns in het nationale orgaan ‘Biljart’ m.b.t. het biljartmateriaal. Een jaar later wordt hij benoemd tot bondsridder van de KNBB ‘als veelvuldig oud-kampioen en oud-propagandist van de biljartsport in al zijn facetten gedurende tientallen jaren’.

In 1985 werd de professionele Billiards Worldcup Association (BWA) opgericht door de Duitse zakenman Werner Bayer. Van Oosterhout heeft zich vanaf het eerste moment van die nieuwe succesvolle bond ingespannen om organisatorisch het driebanden om een hoger peil te brengen. Zijn bekendste optreden dateert uiteraard van de periode 1989 – 2001 toen hij als lid van de organisatie fungeerde in toernooien van diezelfde BWA in het Nederlandse Oosterhout, met name in cultureel centrum De Bussel.

In 1993 nam Van Oosterhout zitting in de commissie topsport binnen de KNBB.
Cees van Oosterhout kon men na zijn werkzame leven nog dagelijks aantreffen in de winkel van biljartfabriek Wilhelmina.

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015-2016
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *