Historische finalist: Ferdinand van Barel

De Belg Nand van Barel staat op 87 jarige leeftijd in de finale van de neker van België!

De krasse veteraan won in de voorronden van de beker van België eerst van Eddy Misman met 0-2 en vorig weekend zette hij in zijn thuisbasis bij de Koninklijke Sint Niklase BA ook Fabrice van Clooster met 2-0 opzij. Zijn commentaar na die partij: ,,Ik heb niet goed gespeeld, maar wel goed verdedigd en ik heb dertig punten gemaakt tegenover mijn tegenstander maar 16. Dus ben ik verdiend geklasseerd. Niet zo slecht voor een 87-jarige om met de 32 besten van België te mogen meedoen.’’

Ferdinand van Barel werd geboren in Burcht op 7 september 1924. Hij begon na de tweede wereldoorlog met biljarten op niveau bij OBK in Burcht en was daar één van de stimulerende krachten.

Later sloot hij zich aan bij B.C. Antverpia, waar in die tijd ook Raymond Ceulemans en Ludo Dielis speelden. De meest opvallende periode uit zijn carriere waren echter de jaren in de mooiste biljartempel van België, het Antwerpe Biljartpalace met 24 tafels, waar Nand van Barel vele jaren directeur was.

Momenteel speelt hij bij Kon. Sint Niklase en komt hij als vaste man uit in de Belgische competitie voor het team van De Witte Molen 3.

Behalve een begaafde, zelf geschoolde biljarter, is Ferdinand van Barel ook nog een man die van schilderkunst houdt. Hij schilderde voornamelijk marineschepen, Schelde- en havengezichten, bloemen en stillevens.

Van Barel was in zijn beste jaren een zeer gewaardeerd lesgever en bracht talenten naar de top zoals meervoudig Europees juniorenkampioen Flor De Jonghe. Zelf behaalde hij het toppunt van zijn biljartloopbaan einde jaren 60 tot in de jaren 70 met heel wat tweede en derde plaatsen in nationale en internationale kampioenschappen, waar hij Raymond Ceulemans, Ludo Dielis en Laurent Boulanger tegenkwam.

Hij werd tweede op het EK van 1967 in Angoul (Frankrijk) na Ceulemans. Van Barel was toen ook een gerenommeerd artistiek speler, waarin hij moest wedijveren met grootheden als Leo Corin en Raymond Steylaerts.

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *