Als je nog eens goed moet kijken

Ik heb het hier over de situatie dat je niet in een oogopslag kunt zien of de bal vast of vrij ligt. Aan of van bal of band. Komt vaak voor, vooral bij compact spel is het haast schering en inslag. Hoe je dat dient te doen, dat nog eens goed kijken, maar vooral hoe je het niet mag doen, is duidelijk voorgeschreven.

scheids-01Het is iets wat je vaak ziet. De ingespeelde bal blijft zo dicht bij de laatste bal liggen, dat de arbiter, nadat hij de carambole geannonceerd heeft, even goed kijkt of de bal vrij of vast ligt.
Immers, als de bal wel vrij ligt, maar het is slechts nauwelijks, wordt het een stuk moeilijker om een zuivere stoot uit te voeren.
Maar blijft de speelbal vastliggen aan de laatste bal, dan heeft de speler meestal en keuze: óf hij speelt de bal eerst weg van de bal waaraan hij vastligt óf hij laat de arbiter de ballen op de daarvoor aangewezen acquits plaatsen. Afhankelijk van de positie waarin de ballen liggen, kan de speler blij zijn als de arbiter ‘vrij’ annonceert of een annonce ‘vast aan is hem welkom. Daarom komt het nogal eens voor dat de speler aan de arbiter vraagt om nog een keer goed te kijken of de speelbal vrij of vast ligt.

Dat goed kijken, daar zijn regels voor. Niet voor niks. Want als de arbiter zich nog een keer extra over de tafel buigt kan hij heel subtiel een hand op het laken leggen. Of op de omlijsting. Zeker als de positie waar hij nog eens heel goed naar moet kijken, wat verder naar het midden is, is het heel verleidelijk om even op de tafel te steunen. Onlangs zag ik dat ook gebeuren. Een arbiter, met een badge op en dus iemand die goed heeft geleerd hoe het moet en vooral ook hoe het niet moet, ging nog eens goed kijken of de bal vrij of vast lag. Pakte er een loep bij. Soms is het al voldoende om er even de bril bij op te zetten. Ook een stukje wit papier achter de ballen houden, kan soms prima werken.

Maar deze arbiter nam dus een loep ter hand. … En leunde daarbij met de ene hand op de omlijsting van het biljart en legde de andere arm op het laken om de loep goed stil te kunnen houden. Het lijkt onschuldig, maar is het niet. Want er is maar een licht aanrakinkje voor nodig om een bal een ietsje pietsje te laten bewegen. Zo weinig dat het bijna niet te zien is, maar toch. Dat kan betekenen dat een bal die eerst vast lag, na het extra kijken ineens vrij kan liggen. Of andersom, van vrij naar vast. De arbiter beïnvloedt zo het spel, kan de enè speler bevoordelen maar tegelijk de ander benadelen.

Ook spelers mogen, als ze aan de arbiter vragen om nog een keer te kijken of de bal vast of vrij ligt, de tafel of het laken op geen enkele manier aangeraakt hebben. Een speler die de tafel heeft aangeraakt op een of andere manier en vervolgens aan de arbiter vraagt om nog een keer te kijken, moet zelfs bestraft worden. Het wordt beschouwd als een poging om te manipuleren. Spelers kunnen bestraft worden. Tijdens de partij straffen van de arbiter is wat moeilijker. Dat gaat niet. Maar ook al kun je een arbiter niet straffen, hij hoort de regels voorbeeldig na te leven. Daar moet je als speler op kunnen vertrouwen.

Bron: Biljart totaal (januari 2015)
Auteur: Piet Verhaar
Email: pietvangerte@hotmail.com

*** Bandafslag: lang of kort *** Index *** Leunen wel, leunen niet ***

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *