Half-zacht of half-hard

Kamui – Maestri – Artemis – Czar – Emerald – Icebreaker  -Fuji – Sniper – Laperti – Predator – Falcon – BKblue – Moori – Dynamite – Everest – Tiger – Onyx -Thomas.
Allemaal gelaagde pomeransen!

Zeven jaar geleden schreef ik in deze rubriek over het wel en wee van pomeransen. Over de vorm de kwaliteit en het toen nieuwe fenomeen de gelaagde pomerans. Moori was in de beginjaren het ei van Columbus: veertien laagjes en in drie hardheden verkrijgbaar te weten Slow, Medium en Quick. De ene speler zwoer erbij, de andere voelde nauwelijks verschil met spelen, maar wel met de prijs…. meer dan tien maal duurder dan de conventionele pomeransen.

Moori is inmiddels niet of nauwelijks leverbaar en bovendien zijn er namakers in de markt opgedoken, die moeilijk van de originelen zijn te onderscheiden
(inclusief Blitzer verpakkingen). Jammer van dit mooie product. Een ander Japans merk heeft zich al sinds enige jaren een goed marktaandeel verworven: Kamui. Ook verkrijgbaar in Soft, Medium en Hard. Longoni levert al haar duurdere keuen met de Da Vinci pomerans, een hoogwaardig zeslaags product. Een rondje internet leverde me zo’n twintig verschillende merken op met straatprijzen van tien tot wel 35 euro per stuk. Een nieuwe uitspringer lijkt Predator te worden, de fabrikant van de fameuze ‘low deflection’ top, waar steeds meer topspelers mee gaan spelen.

training-december-2014b

Wat merkt de biljarter eigenlijk van zijn pomerans. De meeste spelers willen niet een al te harde, maar ook geen zachte pomerans. ‘Hij moet lekker bijten’ is een veel gebruikte term, waar ik als reparateur niet veel mee kan. Onlangs kwam een speler bij me met een topeind. „Meneer de Jager” sprak hij deftig, „een half jaar geleden hebt u op deze top een half-harde pomerans geplaatst. Ik wil nu graag eens een half-zachte proberen….”
Ik heb hem nog niet teruggezien. Waarschijnlijk bevalt zijn nieuwe pomerans hem dus. Het is een standaard Le Professional 11 mm van Tweeten, evenals de vorige keer.

Een te harde pomerans lijkt eerder te ketsen, een te zachte maakt een trekstoot moeilijker. Met de High Speed camera hoopte ik wat meer antwoorden te krijgen. Het volgende werd al snel zichtbaar: hoe zachter de pomerans, hoe meer energie wordt opgenomen. Tussen een echt harde pomerans en een zeer zachte (snooker) pomerans zit ongeveer 15% energieverschil.

Ten aanzien van de foto waren tientallen opnames nodig telkens met hetzelfde achtereind (Adam Professional) en vier toppen voorzien van pomeransen keihard, hard, medium en zacht. Dit is overigens geheel volgens de verwachtingen, echter had ik geen idee hoe groot de verschillen zouden zijn. Hard of zacht afstoten had geen meetbare invloed en ook de gelaagde pomerans reageerde niet afwijkend. Wat ik niet kon vaststellen is de tijdsduur van het bal-pomerans contact. Een High-Speed camera die vijftien- tot twintigduizend opnames per seconde kan maken is hiervoor onontbeerlijk. Kan iemand mij helpen?

En ja ik vond een artikel met de kop:  ‘De massa van de keu’. Het is vijf pagina’s lange wiskundige afleiding. Bent u of kent u de schrijver? Mail me alsjeblieft.

Bron: Biljart Totaal (december 2014)
Auteur: Hans de Jager
Email: h.d.jager@gmail.com

High speed camera laat niet alles zien (november 2014) – Index – Pomerans deel III (januari 2015)

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

4 reacties op “Half-zacht of half-hard

 1. Mooie site van jullie ook zeer leerzaam.
  Ik heb een vraag, de predator pomerans zie ik steeds meer, maar dat is toch een pool pomerans, ik zelf speelde met een triangel wat ook een poolpommerans is.
  Nu heb ik een nieuwe keu van Jos Bongearts gekocht en daar zit een Tiger Evereast pomerans op ,ook een poolpommerans nu speel ik zelf Libre 3 gem. En twijfel om een Predator pomerans er op te laten zetten omdat de vorige 2 mij goed beviel.
  Trekstoten geen probleem, alleen iedereen zegt dat ik een Kamau moet laten monteren.
  Graag advies van jullie. Bij voorbaat dank. Mary van Berne.

  1. Beste Mary,

   Een pomerans is evenals het gewicht of topdikte van een keu puur persoonlijk. Ik speel zelf ook met een Kamui pomerans in combinatie met het kamui krijt, maar dat wil niet zeggen dat dit de “beste setup” is. Triangle is geen poolpomerans, maar wel een goede betaalbare medium hard pomerans. Poolpomeransen zijn over het algemeen wat harder dan de bij libre gebruikte pomerans. Als je 2 toppen of meer hebt kun je op een van die een andere pomerans laten monteren, of misschien een een top lenen.
   Gewoon op je eigen ervaring afgaan, en als het kan een paar verschillende uitproberen.

   Met sportieve groet,
   Terry van Erp

  1. Beste P Nicolaas,

   Wij verkopen in principe geen producten buiten 2e hands, heb voor eigen gebruik wel iets liggen maar weet niet wat je zoekt?

   Met sportieve groet,
   Terry van Erp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *