Verwarming

Biljarts worden meestal elektrisch verwarmd. Doel hiervan is dat het laken droog blijft, zodat de biljartballen beter rollen.
Vaak blijft deze verwarming aanstaan buiten openingstijden.

Plaats een tijdschakelaar op de biljartverwarming zodat deze buiten openingstijden uit is. Stel de tijdschakelklok zo in dat de verwarming 1,5 uur voor het eerste gebruik ingeschakeld wordt, en ook 1,5 uur voor de eindtijd uitgeschakeld wordt. Het laken is dan droog bij het eerste spel.

Verwarmingsthermostaat
Verwarmingsthermostaat

Temperatuur:
Stel de verwarmingsthermostaat van het biljartlaken ook niet te hoog in. 4°C boven de omgevingstemperatuur is voldoende. Doel is immers om het laken droog te houden, niet om het laken warm te houden.

Levensduur:
Ook uit kwaliteitsoogpunt is het beter de biljartverwarming uit te schakelen buiten gebruikstijden. Hierdoor gaan de rubberstootbanden langer mee. Het biljart dekt u na afloop af met afdekzeil. Het is niet wenselijk de hoeken van het afdekzeil open te slaan. Dit heeft geen zin er komt immers stof op het laken en dit komt de kwaliteit en levensduur van het biljartlaken niet ten goede.

Energieverbruik:
Een verwarmde biljarttafel, wanneer deze niet uitgeschakeld wordt buiten gebruikstijden, verbruikt even veel elektriciteit als een gemiddeld huishouden.
Dus dan hebben we het ook over de financiële aspecten. Een gemiddelde biljartverwarming heeft een vermogen van 600 Watt. Indien deze niet uitgeschakeld wordt buiten gebruikstijden, is het verbruik 3.500 kWh per jaar, oftewel EUR € 525,00 (bij een gemiddelde prijs van EUR 0,15 per kWh).
Wanneer u het biljart uitschakelt buiten gebruikstijden vermindert u het verbruik met meer dan 50%. U bespaart dus ruim € 250,00 per biljarttafel per jaar.
Een tijdschakelklok kost nog geen € 25,00. De terugverdientijd van deze aanschaf is dus slechts enkele weken.

Schakel middels de tijdschakelklok ook tijdens de feestdagen de verwarming uit, indien er op deze dagen niet gespeeld wordt.

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

9 reacties op “Verwarming

 1. Energieverbruik gemeten van ons niet zo jonge biljart in de kantine van het volkstuincomplex.
  Vermogen: 3200W, verbruik in één week: 80 kWh. Daar is 80% op te besparen, ofwel minstens €500 per jaar.
  De biljartmensen regelen nu snel een weekschakelaar.

 2. Gemeten waarden: Vermogen P=821W; Verbruik: E=345W per uur.
  Jaarverbruik: E=3022kWh dus een besparing van ruim 1500kWh op jaarbasis met tijdschakelaar.

  Bedankt voor de tip!

 3. Bij ons zeggen de biljarters dat het laken bij wedstrijden 32 tot 35 graden moet zijn
  Zou in het regelement staan
  Bij ons is de omgevingstemperatuur altijd 21 graden
  Zou logisch zijn als we er een klok tussen zetten Er wordt maar een keer per week gespeeld
  Wij hebben een wedstrijd tafel en er wordt competitie op gespeeld
  Waar staat het in het regelement van de 32 graden
  Wie kan mij helpen
  De KNBB zegt dat het in geen een regelement staat
  Maar de biljarters blijven volhouden dat het 32 graden moet zij
  natuurlijk hebben wij de stroom gemeten en op jaar basis en 32 graden scheelt het 300 euro
  op jaarbasis
  gaarne u reactie

  1. Beste Mulders,

   Ik geloof niet dat dit in de reglementen van de KNBB is opgenomen, maar elke biljarter gaat er vanuit dat de tafel en ballen in goede conditie zijn als zo ergens moeten spelen. De 32 graden is een heel redelijk gemiddelde.
   Het is zeer verstandig om een schakelklok te gebruiken als er maar een keer per week van het biljart gebruik wordt gemaakt. Zorg wel dat deze ruim van tevoren aangaat, dus minimaal 4 uur, zodat ook de banden warm worden, te koude banden kunnen bonken en geven anders af dan warme banden, hierdoor krijg je dus een verschil in speeleigenschappen. Dit is even uitproberen om er achter te komen hoelang het duurt eer het biljart volledig is opgewarmd, wel afgedekt laten natuurlijk.
   Een biljart wat altijd aanstaat kost tussen de €600 en €800 per jaar aan energie, afhankelijk van de omgeving. Met een tijdschakelaar en maar een dag per week zul je niet meer dan €100 per jaar verbruiken schat ik in.

 4. Hallo Terry,

  Even een algehele vraag , is verwarming van een biljart na de thermostaat ook nog 220 v of functioneert de thermostaat als een soort omvormer ?
  Zodat het met laag-spanning er uit komt ?
  Die discussie hadden we hier op de club .

  vr gr Feike

  1. Beste Feike,

   De gehele spiraal is 220 volt, dus pas op daarmee. In feite staat het hele circuit onder spanning als de thermostaat aanspringt, dus het lampje brand dan ook op die spanning.
   Als de thermostaat zou omvormen om dezelfde warmte te gaan leveren zou deze behoorlijk groot en duur worden, en het verbruik zou mijns inziens alleen maar groter worden.

   Bij cv verwarming welke wat duurder is om aan te leggen is dat natuurlijk niet het geval.

   Hoop dat je hiermee de discussie kan afronden.

   Met sportieve groet,
   Terry van Erp

   1. Beste Terry

    Bedankt voor de reactie , we kwamen op het verhaal omdat op de 1e clubavond 1 van de 3 biljarts het lampje niet brande .
    Toen is er iemand met een spanningzoeker gaan meten , en die zei dat er na de thermostaat ook geen spanning was .

    Dus dit is nog wel even storing zoeken .

    Nogmaals bedankt voor de snelle reactie .

    vr gr Feike Hoogterp

    1. Beste Feike,

     Testen is niet zo moeilijk, controleer of het stopcontact spanning heeft, spanningzoeker of gewoon even de stofzuiger erin.
     Dan kun je de kabel richting de thermostaat nog testen met een spanningzoeker, als je beide aders wil testen even de stekker omdraaien.
     De thermostaat op zo warm mogelijk draaien en ook na de thermostaat moet spanning zijn, zo niet is deze voor 99% zeker overleden.
     Meestal zal de thermostaat kapot zijn, deze zijn niet zo duur en goed zelf te vervangen. Zie: thermostaat voor een korte uitleg van de aansluitingen.
     Pas of met 220 volt, altijd de stekker uit het stopcontact voor je gaat repareren!
     De weerstanddraad of spiraal zal niet stuk zijn, deze is meestal in 2 of 3 zones van het biljart verdeeld, maar als het maar een zone is kan dit ook de oorzaak zijn. Dit is een grotere klus en zou ik dan ook uitbesteden aan een biljartmonteur.

     Met sportieve groet,
     Terry van Erp

     1. Terry

      Heel erg bedankt voor de heldere uitleg en schema .

      We gaan er mee aan de slag .

      vr gr Feike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *