KNBB lanceert nieuw spel tijdens de Landsfinale

5-ball-ballen-set-01De Nederlandse biljartbond (KNBB) gaat deze week een nieuw biljartspel introduceren. De naam is 5-Ball, wordt gespeeld op een gewoon biljart met vijf ballen en is een soort combinatie tussen darts en biljarten. Het 5-Ballspel wordt gespeeld in sets. De spelers komen om beurten in actie.

De initiatiefnemers zijn uitgegaan van een dynamisch spel, dat een nieuwe generatie biljarters moet boeien. Het 5-Ball wordt vrijdagmiddag (27 juni 2014) gepresenteerd tijdens de eerste dag van de Landsfinales in Sporthal Merwestein in Nieuwegein.
Daar kan het nieuwe spel het hele weekend worden bekeken en gespeeld. Deskundigen zijn aanwezig om het 5-Ball uit te leggen aan het grote publiek.
Bovendien is er een stand van de KNBB waar een set ballen voor het 5-Ball spel kan worden gekocht: de speciale introductieprijs is 125 euro.
Bart Schoneveld, voormalig penningmeester van de biljartbond (KVC) nam het initiatief voor het nieuwe spel tijdens een verblijf in het ziekenhuis. Hij wilde proberen een spel uit te vinden dat in de media de aandacht zou krijgen van darten.
De uitgangspositie: hoe geven we de biljartsport een nieuwe boost? Bart Schoneveld werkte het idee verder uit, stelde vast dat vooral de jeugd enthousiast moest worden gemaakt en liet het aan de commissie jeugdzaken over om 5-Ball te lanceren.
Bert van Manen, schrijver van columns en zelf een uitstekend biljarter, boog zich over de spelregels en in korte tijd had de KNBB de definitieve plannen rond.
Het 5-Ballspel is inmiddels op een aantal plaatsen uitgetest en met veel bijval ontvangen. De KNBB vroeg ook enkele spelers (Sam van Etten, Jop de Jong en Therese Klompenhouwer) om te reageren. Ook dat drietal is lovend over het 5-Ballspel.

De spelregels:
Het 5-Ball spel wordt gespeeld met gekleurde ballen, waarop punten zijn aangegeven: blauwe bal 6 punten, geel en wit 4 punten, rood 2 punten en groen 1 punt. Het spel wordt gespeeld in sets, bijvoorbeeld naar de best of 3, 5 of 7.
En net als in darts wordt teruggeteld naar 0. Het aantal punten per set wordt vooraf afgesproken en kan 51, 101 of 151 zijn. De speler die het eerst op 0 eindigt, wint de set.
Om punten te kunnen maken, moeten er minimaal twee ballen worden geraakt. De waarde van de geraakte ballen wordt bij elkaar opgeteld en wordt gerekend als de score per beurt. De waarde van de eigen bal telt niet mee.

De KNBB verwacht tijdens de Landsfinale dit weekend veel mensen enthousiast te maken voor het nieuwe 5-Ballspel en gaat daarna het land in om het verder te introduceren.
De biljartbond nodigt vooral ook de media uit om kennis te maken met het spel en publiciteit te geven aan de nieuwe discipline.

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016
Facebooktwitterpinterest