Jos Bongers naar grote hoogte met topteam

Jos Bongers
Jos Bongers

Twintig jaar nadat hij in het Franse Carvin zijn eerste en enige wereldtitel in het bandstoten haalde, kan Jos Bongers in deze discipline nog altijd naar grote hoogte stijgen. De 58-jarige Nederlander overvleugelde vandaag in de topteamcompetitie twee absolute specialisten van het huidige tijdperk. De Nijmegenaar won en verloor van Jean Paul de Bruijn met gemiddeldes van 20.00 en 21.50. Frédéric Caudron speelde op een ander terrein een nog betere partij (100 in 3 beurten, 33,30 gemiddeld), maar kon over twee partijen niet in de buurt van Bongers komen.
Op de zevende speeldag van de topteamcompetitie in de eredivisie liep het A1-De Veemarkt van Michel van Silfhout, Raymund Swertz en Frédéric Caudron twee punten verder weg van Etikon/AEJ, dat in de eerste wedstrijd tegen ’t Ottertje weer twee belangrijke punten verspeelde.

Dat was in de eerste plaats te danken aan Jos Bongers, die Jean Paul de Bruijn in die eerste ontmoeting versloeg met 100-65 in 5 beurten (serie 63), maar ook Micha van Bochem was goed voor de partijwinst in Rosmalen: hij versloeg Gert-Jan Veldhuizen in het 47/2 met 200-95 in zes beurten.

Het veelvoudige kampioensteam nam revanche in het tweede treffen, toen hij met 6-0 te sterk was voor ’t Ottertje. Maar opnieuw toonde Bongers een sterke indruk tegen De Bruijn, die in vier beurten aan de eindstreep was: 100-86, series 48 en 52. Gert-Jan Veldhuizen won in die tweede sessie met 200-127 in twee beurten. Patrick Niessen was goed voor de maximale winst tegen Martien van der Spoel in het 71/2: 150-66 in 9 en 150-100 in 2.

Jos Bongers, die deze week een nieuwe keulijn presenteerde (Jos Bongers Carambole Keu) en zich met de deskundige hulp van zijn dochter Kim op facebook presenteerde, werd in 1995 wereldkampioen bandstoten. In het Franse Carvin eindigde hij voor de grote favoriet Francis Connesson en de Luxemburger Fonsy Grethen. Jean Paul de Bruijn, acht jaar jonger dan Bongers, eindigde op dat WK zesde.

Voor A1 Biljarts/De Veemarkt (tegen BIOS/Blitz) liet alleen Raymund Swertz op deze zevende speeldag een partijtje liggen in het 71/2. Peter Volleberg was één keer sterker met 150-112 in 7. Swertz won de andere partij in drie beurten (150-28). Frédéric Caudron demonstreerde zijn klasse in de tweede ronde met een partij in drie beurten tegen Sander van Haaren (100-7, serie 52). Voor zijn eerste winst had Caudron 14 beurten nodig. Michel van Silfhout was in 11 en 21 te sterk voor Erik van der Linden in het 47/2.

Dibo-The City, de nummer drie van de ranglijst, boekte twee krappe overwinningen in de uitwedstrijd tegen BC Arnhem. René Luijsterburg en Martijn Egbers deelden de punten, net als Thomas Nockemann en Dennis Timmers. Het verschil werd gemaakt door Dave Christiani. De Limburger won twee keer het bandstoten van Harrie van den Boogaard, beide keren in twaalf beurten.

Topteam Berkelland handhaaft zich in de subtop ondanks één verliespunt tegen Kofferweb.nl (3-3). De andere wedstrijd werd met 6-0 gewonnen. Brian ter Braak won één keer het 47/2 van Jurgen de Ridder en speelde in de tweede ontmoeting gelijk. Lyon Megens won (150-115 in 6) en verloor van Marek Faus (150-25 in 2, serie van 149). Hans Klok won de twee partijen bandstoten van Frank Vermeulen.

’s Landswelvaren en Biljartservice Van Gemert hielden elkaar in balans met 4-2 en 2-4. Sam van Etten speelde de kortste partij: na verlies in zijn eerste tegen Peter de Bree versloeg hij de Zeeuw in de tweede partij met 200-103 in vijf beurten. Ian van Krieken was twee keer sterker dan Demi Pattiruhu in het 71/2 (9 en 7 beurten). Wiel van Gemert won het bandstoten van Ludo Kools in 18 en 15 beurten.

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *