Kastje / Telefoonboeken

Potspel of kastje
Potspel of kastje

Ook bekend in het café is het kastje, of telefoonboek biljarten. Deze kistjes zijn te koop bij de biljart speciaalzaken.

Men plaatst het kastje op het midden van de biljarttafel op de middenstip.

Dit kastje heeft aan de vier zijkanten een opening waar de ballen doorheen kunnen rollen zoals te zien op de afbeelding.

De rode bal ligt op de plek waar deze tijdens de aquitstoot ook ligt. De witte bal ligt recht tegenover de rode bal op de middenstip tussen de stippen waar normaal gesproken wit en geel liggen. Hierdoor komen de witte bal, het kastje en de rode bal op één lijn te liggen.

Alle deelnemers aan het spel beginnen de 1e stoot van aquit en spelen deze aquitstoot via de band omdat rechtstreeks door het kastje te makkelijk zou zijn. Als de laatste speler is geweest speelt men vanaf die positie verder. Een ieder krijgt een afgesproken aantal punten. (meestal 5 en afhankelijk van de speelsterkte)

Als men rood heeft geraakt is dat een juiste stoot en gaat de beurt naar de volgende speler. Als men rood mist, wordt er één punt afgetrokken van het aantal. Bij nul ligt een speler er uit. (vaak krijgt de 1e speler op nul nog een extra punt)

Als optie kan er ook met de 3e bal op tafel worden gespeeld. Hierbij kan worden afgesproken dat elke carambole die gemaakt word, weer bijgeteld kan worden mits een speler punten is kwijt geraakt. Als leuke bijkomstigheid vormt de 3e bal ook weer een obstakel in het raken van de rode bal.

In het cafe vaak met een telefoonboek gespeeld om geld wat op het telefoonboek kwam te liggen na een gemiste stoot.

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *