Geschiedenis Dekkers biljarts

Het biljart bloed stroomt al 4 generaties door mijn familie.

Rond 1925 kwam mijn overgrootvader Karel Stephanus Dekkers vanuit Druten naar ‘s-Hertogenbosch. Hij was scheepstimmerman. In Druten was er geen werk, maar in de grote stad ‘s-Hertogenbosch was er voldoende werk.

Hij streek neer aan de breede haven, en voerde vanuit daar timmerwerkzaamheden uit aan diverse schepen. Op een dag vroeg een kastelijn aan hem of hij niet eens naar zijn biljart kon kijken, dat had hoog nodig onderhoud nodig. Van het een kwam het ander, en zo werd er de basis gelegd voor 4 generaties biljartmakers.

Inmiddels is zijn zoon Karel Rutgerus Hendrik Dekkers in het bedrijf gekomen, en ook hij leert de fijne kneepjes van het vak. Het pand aan de Brede haven wordt in de oorlog gebombardeerd en noodgedwonen woont de familie elders in de stad. Na de oorlog verhuisd het bedrijf naar de Dode Nieuwstraat en later naar de Vughterstraat, beide in ‘s-Hertogenbosch.

In 1952 word Karel Wilhelminus Lambertus Hendrikus Dekkers geboren. Met zijn slaapkamertje boven de werkplaats, leert ook de 3e Karel alle kneepjes van het het biljartmakers vak. Daarnaast spelen hij en Karel sr. mee in diverse landelijke compitities. Niet alleen als biljartmakers, maar ook als spelers zijn ze bekend in de biljartsport.

In de jaren 90 neemt Karel jr. de zaak over van zijn vader. Uiteraard blijft Karel sr. verbonden aan de zaak. De zaak verhuisd naar Hintham, waar Karel sr. dagelijks in de winkel is te vinden. Dit blijft hij doen tot enkele weken voor zijn overlijden.

In die tijd kom ik veel in de zaak en leer ik van opa (Karel sr.) de fijne kneepjes van het vak. Het werken in de werkplaats zit er al vroeg in. Wanneer ik geen school heb, ga ik ook met pa veel mee. Op latere leeftijd werk ik partime in de zaak mee. Na enige tijd ga ik full time in dienst bij een machinaal timmerbedrijf.

Het bedrijf verhuisd naar Rosmalen, waar de werkplaats en het verkooppunt worden gescheiden. De verkoop van biljartartikelen gebeurd in huis bij de biljartvereniging De Hazelaar.

Op 23 juni 2013 komt mijn vader (Karel jr.) te overlijden en komt er plotseling een eind aan 3 generaties biljartmakers. Het bedrijf zoals vele klanten het kennen wordt stop gezet. Omdat ik na enkele maanden, helaas, mijn baan verloor bij het machinaal timmerbedrijf, kreeg ik de kans de familietraditie voort te zetten. De oprichting van Frank Dekkers Biljarts is vanaf nu een feit.

Frank Dekkers

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2018
Facebooktwitterpinterest