Tony Schrauwen

Tony Schrauwen
Tony Schrauwen

Tony Schrauwen werd geboren te Essen (B) op 27 februari 1938 en overleed na een lange strijd tegen ALS te Lier in het Heilig Hartziekenhuis op 13 juli 2005.  Wie je het ook vraagt, klein of groot, ze bevestigen allemaal dat Tony op training niet was te kloppen. Technisch was hij een virtuoos speler.  Hij behaalde 1 Wereldtitel (47/2), 2 Europese titels (47/1, 47/2)  en 15 Belgische. De wereldtitel behaalt hij te Groningen in Nederland in 1969 met een algemeen gemiddelde van 84,84. Hij wint er al zijn wedstrijden. Een prachtig palmares mogelijk beperkt door het urenlange lesgeven en de stressgevoeligheid.  De absolute top behaalde hij wel in het lesgeven. Talrijke wereldtoppers hebben van Tony les gekregen. Hij zou ook jaren fungeren als bondscoach voor de KNBB, de Nederlandse biljartbond. Ook Dieter Müller veelvoudig Duits wereldkampioen heeft hij les gegeven.

Een uittreksel uit het maandblad van biljartvereniging De Boerinnekens van 5 oktober 1966 :
”Nu onze sympathieke Clem Van Hassel besloten heeft de zware en vermoeiende kompetitie biljartsport vaarwel te zeggen en zich uitsluitend aan de belangen van onze club gaat wijden, is de aanwerving van de jonge biljartvirtuoos Tony Schrauwen, voor ons een zeer goede meevaller.  Het vaandel, dat zoovele jaren door onze Clem werd gedragen gaat over in de handen van een eenvoudige Kempenzoon, waarvan de enorme kwaliteiten als biljartsporter ons het grootste vertrouwen schenken….
….Dit brengt mij op een der meest kritieke aspekten van de huidige biljartsport en de latente dreiging, in het bijzonder voor onze club, van de geleidelijke veroudering van onze spelers; het afdrijven naar het zo verleidelijke en ogenschijnlijk meer genotverschaffende driebandenspel, terwijl de vaste basis van de biljartsport het vrijspel en de kader schromelijk vernalatigd worden.  Het is volgens mij de hoogste tijd, dat in onze club de klassieke opleiding van jonge en begaafde krachten ernstig ter hand wordt genomen met het doel door de broodnodige verjonging onzer rangen in de toekomst zeker te stellen.  Het is daarom dat de toetreding van Tony zo verheugend is, …”
Tony zou in de kelder van de Opera, onder de gelagzaal waar de Boerinnekens gehuisvest waren, ontelbare uren les geven. Tony zou 3 maal zegevieren in de Internationale Pentathlon georganiseerd door de Boerinnekens in 1962, 1964 en 1968.
In een overzicht van biljartgrootheden mag dé meester onder de grootmeesters zeker niet ontbreken. De voormalige Belgische topspeler werd eenmaal wereldkampioen 47/2 en tweemaal kampioen van Europa in de kaderspelen 47/1 en 47/2. Bekendheid in Nederland genoot Schrauwen door zijn 30-jarige verbintenis met de KNBB als opleider/coach van talentvolle spelers, waaronder Christ van der Smissen, Dave Christiani, Jean van Erp, Raimond Burgman, Jean-Paul de Bruijn, Henri Tilleman, Jos Bongers, Dick Jaspers, Willy Steures en vele anderen. In 2002 werd hij tevens erelid van de Nederlandse biljartbond.
Bron: o.a. bcdedeken.be
Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *