Nogmaals vast aan de band

Deze maand weer een drietal vaste bal stoten. Weliswaar komen ze niet zo vaak voor, maar door deze te oefenen krijg je een beter inzicht bij stootbeelden waarbij bal twee vast aan de band ligt. 

Bij stootbeeld 1 moet vrij diep, maar tamelijk hard worden gestoten. Raak bal twee half aan de rechterzijde. Varieer met een beetje rechts effect om de juiste looplijnen te krijgen. Eenmaal onder knie is het resultaat goed te reproduceren. Probeer ook de hoek tussen de speelbal en bal twee wat te wijzigen. Het resultaat zal je verbazen! (zie figuur 1).

Figuur 1: Nogmaals vast aan de band.
Figuur 1: Nogmaals vast aan de band.

Stootbeeld 2 is een variatie op het eerste stootbeeld. Nu moet wat dikker worden aangespeeld en heeft zij-effect nauwelijks invloed. Bij het trainen van deze stootbeelden is het altijd aan te raden de positie ook gespiegeld te oefenen. Ook hier geldt dat er behoorlijk hard moet worden gespeeld om bal twee genoeg energie te geven om over te kunnen steken. De diepte van de trekstoot is hier ook van veel belang! (zie figuur 2).

Figuur 2: Nogmaals vast aan de band.
Figuur 2: Nogmaals vast aan de band.

Stootbeeld 3 komt wat vaker voor en dient veel rustiger te worden gespeeld. De aanspeeldikte is ongeveer halve bal en afhankelijk van de hoek tussen bal één en bal twee wordt op het hart of iets hoger gespeeld. Een klein beetje rechts effect helpt soms bal twee goed ‘mee te nemen’. (zie figuur 3).

Figuur 3: Nogmaals vast aan de band.
Figuur 3: Nogmaals vast aan de band.

Bron: Biljart Totaal (november 2013)
Veel speelplezier,
Hans de Jager
h.d.jager@gmail.com

Vast aan de band (oktober 2013) – Index – En weer… vast aan de band (december 2013)

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *