Biljartfabriek Roothaert

Roothaert - Echo van het Zuiden 12 januari 1921
Roothaert – Echo van het Zuiden 12 januari 1921

De Zeeuwse oprichter Antonius Pepinius Clement Roothaert, roepnaam Anton is geboren op 30 juni 1864 te Bergen op zoon en overleden op 1 oktober 1923 te Tilburg. Als zoon van de in Zierikzee op 18 juni 1832 geboren Jozefus Jacobus Roothaert en Maria Johanna Pieternella Bohl welke op 1 december 1833 te Vlissingen is geboren en overleden op 13 november 1910 te Tilburg, ze huwden op 9 september 1863 te Zierikzee.

Het gezin Roothaert kwam in 1886  vanuit Bergen op Zoom naar Tilburg, waar vader Jozefus in 1887 aan de Bosscheweg (Tivolistraat) een meubelfabriek begon. Anton huwde op 11 januari 1893 te Tilburg met Johanna Josepha de Leuw (ook wel Leeuw) geboren op 17 mei 1858 te Tilburg en overleden op 27 november 1923 te tilburg.
Van Anton en Johanna zijn 3 kinderen bekend, Josephus Jacobus Antonius Roothaert geboren op 22 april 1894, Antonius Martinus Henricus Roothaert, geboren op 9 juni 1896 te Tilburg en overleden op 70 jarige leeftijd op 29 maart 1967 te Antwerpen, en Henricus Wilhelmus Roothaert geboren circa 1898, .

In 1903 liet hij op Telefoonstraat 22 een winkelhuis annex fabriek bouwen, waar hij een jaar later startte met de productie van biljarttafels. De zaak, die destijds officieel de naam Stoombiljart- en meubelfabriek A.P.C. Roothaert Het Zuiden had, werd na Antonius’ overlijden in 1923 voortgezet door zijn zoon Harrie. Die werd na zijn overlijden in 1977 opgevolgd door de derde generatie, Anton Roothaert.

Deze was in de jaren zeventig het meest succesvol en jaarlijks produceerde hij zo’n vierhonderd biljarts in diverse modellen van het inmiddels wereldvermaarde merk. Hiervoor had hij dertig personen in dienst.

roothaertsIn de jaren tachtig liep de afzet terug en daarom kocht Anton steeds meer Franse frames, die hij in zijn fabriek assembleerde. Hij overleed in 1992 en bij gebrek aan opvolging werd de productie gestaakt. Tot dan waren er naar schatting zo’n tienduizend biljarts in Tilburg vervaardigd.

De Nederlandse productie van de biljarttafels van Roothaert werd voortgezet bij de firma Loontjens in Middelburg, die jaarlijks nog circa 250 biljart-, snooker- en pooltafels aflevert. De voormalige fabriek in de Telefoonstraat werd in 1994 omgebouwd tot een appartementencomplex. In de winkel is nu de muziekzaak Adagio gevestigd. In de gevel van dit pand bevinden zich twee reliëfs van mannenkoppen. Onder de dakgoot zitten nog eens 39 kopjes.

Deze herinneren aan soortgelijke koppen die Roothaert aanvankelijk toepaste als decoratie in de poten van de biljarttafels. De bekende schrijver Anton Roothaert was de zoon van de grondlegger.


Het gezin in de Piusstraat 127 bestond al uit vier personen toen Antonius Martinus Henricus werd geboren. Josephus Jacobus Antonus ofwel Sjaak, Antons oudste broer, was van 22 augustus 1894. Twee jaar na Anton, op 14 april 1898 zou zoon Harrie, geboren Henricus Wilhelmus, het gezin voltallig maken. De Roothaerts behoorden in het toenmalige Tilburg tot de redelijk welgestelde families. Vader Roothaert verdiende aanvankelijk de kost met het fabriceren van meubels en rolde bij toeval in de biljart-business. Het verhaal gaat dat hij eens voor weinig geld een oude biljarttafel opkocht, de constructie deskundig bestudeerde en tot de conclusie kwam dat hij zoiets ook wel kon maken. Zo ontstond een biljartzaakje dat als ‘Stoom-biljart- en meubelfabriek Het Zuiden’ in het Tilburgse handelsregister terug te vinden is. Het bedrijfje floreerde en de zonen Roothaert konden mede daardoor van een vrij onbezorgde jeugd genieten.

Stoombiljart- en meubelfabriek A.P.C. Roothaert Het Zuiden
Stoombiljart- en meubelfabriek A.P.C. Roothaert Het Zuiden

Bron: Frans Walch en Regionaal Archief Tilburg

 

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016
Facebooktwitterpinterest

Een reactie op “Biljartfabriek Roothaert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *