Piet van de Pol

Piet van de Pol
Piet van de Pol (de lange)

Pieter Jacobus van de Pol (Charlois (Rotterdam), 21 september 1907 – Rockanje, 22 september 1996), ook wel de lange (vanwege zijn lange postuur), is een biljartlegende uit Rotterdam.

Van de Pol leerde biljarten in het café van zijn vader in Charlois te Rotterdam, al op zeer jonge leeftijd schotelde hij de gasten series van in de honderd voor. Hij was een natuurtalent, en op zijn dertiende werd hij lid van Biljartvereniging De Spil. Later stapte hij over naar De Maasstad, al snel bleek zijn voorliefde voor het kaderspel. Zijn deelname aan de Nederlandse kamioenschappen in zowel 1932 en 1933, waar hij in beide jaren kampioen werd was een start voor een glorierijke carrière. In 1947 veroverde hij de wereldtitel, twee Europese titels en opnieuw het Nederlands kampioenschap. Opnieuw in 1951 werd hij wereldkampioen in Buenos Aires alwaar hij een ontmoeting met Evita Perón had. In Gent (1958), verstelde hij de biljartwereld door een serie van 400 caramboles in één beurt neer te zetten.

Van de Pol was behalve biljarter en overtuigd Feyenoordsupporter ook horeca-ondernemer, achtereenvolgens had hij biljartzaken in de Tidemanstraat, Ammanstraat en aan de Goudsesingel.

In 1961 verhuisde Van de Pol naar Rockanje. In 1967 stopte hij met professioneel biljarten.

Bron: Wikipedia

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *