Iwan Simonis bestaat 333 jaar

Een stukje geschiedenis van ’s werelds beste biljartlaken

Iwan Simonis sinds 1680
Iwan Simonis sinds 1680

Dit jaar bestaat de bekende en wereldbefaamde biljartlakenfabrikant Iwan Simonis maar liefst 333 jaar. De naam Iwan Simonis staat voor biljartlakens van de allerbeste kwaliteit. Reden om eens in de geschiedenis te duiken van dit bedrijf met meer dan drie eeuwen ervaring…

De Belgische stad Verviers ligt in het vlakke stroomgebied gevormd door de vallei van de Vesdre. Door het lage gehalte aan calciumoxide is het water van zo’n goede kwaliteit dat dit uitermate geschikt is om wol te wassen. In deze vallei opent Guillaume Henri Simon Simonis, een in 1640 in Verviers geboren bourgeois handelaar, ook bekend als “Le Mercier” (garen- en bandverkoper), in 1680 de Simonis-fabriek. Het bedrijf krijgt vastere voet aan de grond onder leiding van Jacques Joseph Simonis die de onderneming noemt naar zijn zoon Iwan, geboren in Verviers in 1769.

William Cockerill
Aan het einde van de achttiende eeuw werkten spinners in Verviers nog met een spindel, terwijl tijdens de Industriële Revolutie in Engeland al machines werden gebruikt. In een poging om het Britse monopolie te beschermen, dreigt de Britse overheid iedereen die deze techniek wil exporteren permanent te verbannen. Toch vertrekt de jonge Britse ingenieur William Cockerill in 1797 naar Zweden met de blauwdruk van zijn bekende wolspinnerij. Niemand lijkt geïnteresseerd in zijn ideeën en uiteindelijk komt hij in Hamburg terecht. Daar ontmoet hij een wolinkoper van Simonis die de waarde inziet van deze techniek, die tot dan onbekend is op het Europese continent. Deze pionier verhuist met zijn gezin naar Verviers en tekent een contract waarin hij ermee instemt om uitsluitend spinmachines te produceren voor zijn nieuwe werkgever. De eerste machine wordt in 1797 gebouwd, in het gebouw dat bekend staat als “Au Chat”. Het succes laat niet lang op zich wachten voor Simonis dat nu niet alleen met gelijke
wapens de concurrentiestrijd met Engeland kan aangaan, maar ook een enorme technologische voorsprong heeft op zijn continentale concurrenten.

De gouden eeuw
Deze spinmachine is maar de eerste in een reeks van technologische innovaties die aan het begin van de negentiende eeuw in Verviers het licht zien. De productie- en transportcapaciteit worden naar nooit geziene hoogten gedreven dankzij de uitvinding van elektriciteit, de stoommachine en de opkomst van de spoorwegen. In 1878 wordt de dam La Gileppe met een capaciteit van twaalf miljoen kubieke meter in werking gesteld, met als doel alle lokale textielbedrijven te voorzien van dezelfde kwaliteit zuiver water. Deze innovaties, en een overvloed aan geschoolde arbeiders, doen Verviers uitgroeien tot een bloeiende stad en een centrum van de wolindustrie, zoals de concurrenten Bradford (Engeland), Mönchengladbach (Duitsland), Roubaix (Frankrijk) en Tilburg (Nederland)

Wereldoorlog I en II
Tijdens de Eerste Wereldoorlog kent de handel in wol een enorme terugval door een gebrek aan grondstoffen. Gevolgd door de economische crisis tussen 1929 en 1935. De productie wordt beperkt en arbeiders worden ontslagen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog is wol schaars. Aan het einde van de oorlog wordt de spinnerij van Simonis per vergissing gebombardeerd en zo kan de onderneming geen grote rol spelen in de heropleving van de economie die volgt.

Peltzer & Fils
Peltzer & Fils, zelf ook een succesvolle onderneming, wordt in 1785 opgericht door Jean Henri Peltzer, uit het Duitse Stolberg. De onderneming opent haar deuren in Hodimont, dat nu deel uitmaakt van het district Verviers, maar in die tijd toebehoort aan het Hertogdom Limburg, een Nederlands gewest in handen van de Habsburgers. De onderneming blijft groeien en opent in 1849 een filiaal in Buenos Aires en nog een in Polen in 1885. In 1961 worden de activiteiten van de nv Simonis en Peltzer samengevoegd in de Société Anonyme des Draps et Filés Iwan Simonis (of de Belgische nv Iwan Simonis Cloth), met een nadruk op de commerciële continu- ïteit. Het kapitaal van deze onderneming wordt volledig ingebracht door de groep PELTZER.

Groei
De groeiende vraag naar Iwan Simonis lakens in Noord-Amerika leidt in 2000 tot de oprichting van het filiaal Iwan Simonis Inc. in Gurnee bij Chicago, Illinois (VS). Iwan Simonis, Inc. verhuist in januari 2010 dan naar een grotere vestiging in Libertyville, Illinois (VS). Iwan Simonis biljartlakens worden nu geëxporteerd vanuit de productievestiging in België naar meer dan 50 landen op elk continent. De grote fabrieken beschikken over de allernieuwste gespecialiseerde apparatuur en men is daar continu aan het werk om de kwaliteit van Iwan Simonis lakens te verbeteren. Daarom staat het merk Simonis in de hele wereld synoniem met het allerbeste biljartlaken. Vandaag de dag produceert men een volledig gamma van lakens voor de keusporten pool, snooker, carambole en piramide die aangepast zijn aan de specifieke kenmerken van elk spel dat gespeeld wordt op biljarttafels over de hele wereld. In mei 2012 werd SALUC nv, wereldleider in de productie van ARAMITH biljartballen, overgenomen en vormt nu onderdeel van de Iwan Simonis bedrijven.

De oudste zijn betekent niet dat je de beste bent
Simonis bestaat nu 333 jaar. Een historisch maar vooral indrukwekkend jaartal wat symbool staat voor traditie, prestige en de hoogste kwaliteit. Samen met Aramith biljartballen is Simonis in Nederland al jaren een begrip in de biljartsport. Beide topproducten zijn officieel erkend door de Koninklijke Nederlandse Biljartbond (KNBB), vele federaties en organisatoren van kampioenschappen en toernooien. Simonis en Aramith leveren de KNBB en de Nederlandse biljartvakhandel exclusief de hoogst denkbare kwaliteit. Voor de vele verenigingen, organisaties, recreatieve/amateur en professionele speler, zijn Simonis en Aramith een volwaardige garantie voor een spel met de beste lakens en ballen die de biljartsport te bieden heeft. Iwan Simonis is weliswaar het oudste bedrijf in de biljartindustrie maar de oudste zijn betekent niet dat je de beste bent, het beste zijn heeft Simonis gemaakt tot de oudste!

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *