En weer… vast aan de band

Soms krijg ik al reacties op mijn column voordat ik Biljart Totaal zelf uit de bus heb kunnen halen. Zo ook vorige maand. In het novembernummer had ik bij figuur 1 aangegeven bal 2 half-links te raken. Oplettende spelers reageerden direct: half-rechts zul je bedoelen. Inderdaad, foutje… bedankt. Deze maand nog een drietal ‘vaste bal’ stoten.

Figuur 1
Dit stootbeeld is sowieso moeilijk te maken en levert meestal geen naspel op. Op de klos is de raakkans echter behoorlijk groot en wordt ook nog in de hoek verzameld. Bal 2 moet wel vast tegen de band liggen, anders gaat ons truckje niet op. De oplossing: bijna vol (rechts), niet te diep en ook niet te zacht. Met wat rechts zij-effect kun je de loop van bal 1 en 2 beïnvloeden. Leg de aanspeelbal ook op andere plaatsen tegen de band en ervaar wat moet worden gewijzigd voor een goed resultaat.

Figuur 1
Figuur 1

Figuur 2
Figuur 2 is zo’n variatie, maar nu gespiegeld. Na enige oefening zul je merken dat bal 2 verrassend dicht bij de hoek mag liggen, met telkens het gewenste
resultaat. Ook hier geldt veel trekstoot. nagenoeg vol en een beetje links effect en niet te zacht!

Figuur 2
Figuur 2

Figuur 3
Als laatste uit de reeks ‘vast aan band. een verzamelstoot aan de korte band. Deze positie komt nogal eens voor en is niet bijster moeilijk. Door veel links effect te geven wordt bovendien de raakkans op bal 3 aanzienlijk vergroot. Een stootbeeld dat na enige oefening een vast onderdeel dient te zijn in het klein spel.

figuur-03
De positie komt aan de korte band nogal eens voor en is minder moeilijk dan het lijkt. Door veel links en trek-effect te geven wordt bovendien de raakkans op bal drie aanzienlijk vergroot. Een stootbeeld dat na enige oefening een vast onderdeel dient te zijn voor de serie spelsoorten.

Bron: Biljart Totaal (december 2013)
Veel speelplezier,
Hans de Jager
h.d.jager@gmail.com

Nogmaals vast aan de band (november 2013) – Index – Voorspoedig 2014 en veel caramboles! (januari 2014)

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *