Oeps, speelbal verkeerd geplaatst

verkeerd-geplaatstNiet alleen moet de arbiter zich zo opstellen dat hij goed kan zien of de ballen geraakt worden of niet, hij moet ook nog eens opletten of de caramboles wel volgens de daarvoor geldende regels tot stand komen.

Één van die regels is dat elke speler een speelbal krijgt toegewezen. Dat lig vast. De speler die begint of zoals het Spel en Arbitrage Reglement (SAR) dat omschrijft, de speler aan wie de beginstoot wordt toegekend, speelt met de ongemerkte bal.
Speelt één van de spelers op enig moment in de partij met de andere bal dan zijn eigen speelbal, onmiddellijk telt de arbiter hem af. Of moet dat doen, tenminste. Het komt nog wel eens voor dat de arbiter pas na een aantal caramboles in de gaten krijgt dat de speler met de verkeerde bal speelt.

Dat is natuurlijk flink pijnlijk. Ik herinner mij een voorval enkele jaren geleden dat een arbiter geruime tijd niet in de gaten had dat zijn teamgenoot bezig was een leuke serie te maken met de verkeerde bal. Ook signalen in die richting drongen niet tot hem door. Het is hem door de tegenstander en diens teamgenoten lang kwalijk genomen. Het heeft natuurlijk al ook al gauw de schijn van onsportiviteit. Als je als arbiter dan te goeder trouw bent en in dit geval weet ik dat de arbiter te goeder trouw was, dan baal je flink. Maar het kan en komt vaak genoeg voor, dat je zo bent gefocust op een onderdeel van wat er gebeurt, dat je andere dingen niet opmerkt.
Goed opletten is uiterst belangrijk dus.
Meteen al bij het begin. Want voor een stoot vanuit de beginpositie en ook op andere momenten in een partij als één of meer ballen in een bepaalde positie geplaatst moeten worden, is het de arbiter die de bal of ballen plaatst. En vervolgens moet opletten of de speler wel met de juiste bal speelt. Is dat niet het geval, is hij verplicht om hem af te tellen. En als je een speler moet aftellen voor een fout die je als arbiter zelf mogelijk hebt gemaakt, dan voel je je niet prettig. Toch moet het. Doe je het niet, handhaaf je de regels niet stipt en correct, je krijgt een groter probleem terug. Ik herinner mij een voorval enkele jaren geleden tijdens een belangrijke wedstrijd. Bij het plaatsen van de ballen in de beginpositie verwisselde de arbiter beide speelballen. Het werd na een aantal caramboles pas opgemerkt. Om de speler niet de dupe te laten zijn van wat de arbiter zag als zijn fout, besloot hij om de partij met de verwisselde speelbal verder te laten gaan. Even later in de partij protesteerde één van de spelers dat zijn tegenstander met de verkeerde bal speelde. Er is toen een heel gedoe geweest voor de partij uiteindelijk is uitgespeeld. Met voor alle betrokkenen toch een vervelende nasmaak.

Gedoe tijdens de partij. Je moet proberen om het te voorkomen. Daarom is het zo uiterst belangrijk dat je als arbiter, ja ook als arbiter, volledig geconcentreerd met de partij bezig bent. Want je moet op zoveel dingen letten. Je moet waarnemen of een bal raak is. Of alles volgens de regels is gegaan. Of de stand goed wordt bijgehouden. De speler mag niet worden gehinderd. Je moet op zoveel dingen tegelijk letten, dat gaat alleen goed als je als arbiter volledig geconcentreerd bent. En bij alle geconstateerde fouten, ook al voel je jezelf mede schuldig aan een fout: pas de reglementen stipt en correct toe. Als je dat niet doet, wordt de kans op ‘vervelend gedoe’ alleen maar groter.

Bron: Biljart totaal
Auteur: Piet Verhaar
Email: pietvangerte@hotmail.com

*** Probeer altijd goed positie te kiezen *** Index *** Het belang van goed annonceren ***

Facebooktwitterpinterest

2 reacties op “Oeps, speelbal verkeerd geplaatst

 1. Bij het begin van een partij had ik de eerste beurt de scheidsrechter had de ballen op de stippen gelegd maar mijn bal lag niet precies goed toen ik deze goed op de stip plaatste kreeg ik een waarschuwwing klopt dit????

  Groeten Bart

  1. Beste Bart,

   Dan heeft u nog geluk gehad, volgens de regels mag u de bal enkel met de pomerans één keer per beurt aanraken. Dus u had kunnen horen nul noteren Bart, nul. Daarmee was de beurt naar uw tegenstander gegaan en mocht deze “met zijn eigen bal” zelfs via uw bal op de benedenacquit zijn beurt gaan beginnen. Hij hoeft dus niet van rood te spelen op dat moment.
   De waarschuwing die u kreeg was dus in uw voordeel, en volgens de regels in het nadeel van uw tegenstander.

   Met sportieve groet,
   Terry van Erp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *