Opvallen door onopvallend te zijn

twitter_birds_cartoonDe ene arbiter is prominent aanwezig, trekt tijdens de partij aandacht naar zich toe. De ander gaat zo bescheiden zijn gang, dat je hem amper opmerkt.
Niet zelden ook amper te verstaan bij het annonceren. Beiden proberen het goed te doen, maar doen dat niet.

De taak van de arbiter gaat veel verder dan het al of niet goedkeuren van de gemaakte caramboles en het opnoemen ervan. Verder dan er op toezien dat de spelers bij het maken van die caramboles de regels naleven. Hij leidt de partij. Dat betekend dat de arbiter een actief aandeel heeft in het verloop van de partij. Natuurlijk niet zo actief dat de spelers helpt om goede caramboles te maken. Toch kan de arbiter invloed uitoefenen op het verloop van de partij. Want als arbiter behoort het ook tot je taak om er voor zorg te dragen dat de omstandigheden zodanig zijn, dat beide spelers optimaal kunnen presteren.

De briefschrijver aan wie ik de stof voor het vorige schrijfsel dankte, schreef nog meer. Weet u nog, hem waren wat zaken opgevallen tijdens wedstrijden op een flink hoog niveau, dus met hoog gekwalificeerde arbiters aan de tafels. Het was hem ook opgevallen, schreef hij, dat sommige arbiters niet zo attent waren om de speler na het maken van de carambole wat ruimte te geven. Bleven staan waar ze stonden als de speler even rond wilde lopen om de positie van een andere kant te bezien. Niet zo attent waren om even een stapje achteruit te doen. Iedereen die als speler weleens een partij in uiterste concentratie heeft geprobeerd te spelen, heeft ervaren dat het heel storend kan werken als je, al kijkend naar de positie van de ballen en nadenkend over je volgende stoot, de arbiter in de weg vindt staan. Dan kun je even afgeleid zijn. Voor veel spelers maakt het niets uit. Ze kunnen de draad gemakkelijk vasthouden. Maar er zijn ook genoeg spelers, voor wie zo’n kleine verstoring in de concentratie de oorzaak van het missen van de volgende carambole kan betekenen.

Ik heb vaak van bepaalde spelers horen zeggen dat ze niet zo pietluttig moeten zijn. Omdat het tenslotte een beetje gemoedelijk moet blijven. Een verkeerde opvatting. Als arbiter moet je er voor zorgen dat de speler optimaal kan presteren. Hoog of laag, daar heeft elke speler recht op. Je denkt als het ware mee. Niet alleen als de speler aanstalten maakt om te gaan aanleggen en afstoten, maar ook daarna.
Tussen het caramboleren en het aanleggen voor de volgende stoot. Als je als arbiter hebt geconstateerd dat de carambole is gemaakt, dan doe je meteen een stapje naar achteren. Zeker als je aan dezelfde kant als de speler staat. Als je aanleiding ziet om je op een andere plek op te stellen, doe je dat eveneens zonder de speler te hinderen. Zodra je vervolgens ziet hoe de speler de volgende stoot zal gaan uitvoeren, doe je weer een stapje naar de tafel toe. Dan sta je op tijd weer gereed en kun je bij het aanleggen en afstoten stil blijven staan, zoals je altijd moet proberen. Een subtiel verschil tussen goed helpen en hinderen.

Bron: Biljart totaal (januari 2014)
Auteur: Piet Verhaar
Email: pietvangerte@hotmail.com

*** Een goed bedoelde, maar niet juiste beslissing *** Index *** Is alles wat nieuw is ook automatisch beter ***

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *