Mentale instelling

In alle sporten is de mentale instelling van cruciaal belang voor het resultaat. De fysieke atleet dient altijd topfit te zijn, daar anders de prestaties direct zullen dalen, hoe goed de mentale instelling ook is.

Bij denksporters, zoals dammers en schakers, speelt dit een mindere rol. Voor een groot deel is darten en biljarten ook een denksport. De darter heeft tijdens de wedstrijd maar erg weinig tijd om zich telkens mentaal op te laden, de schaker juist omgekeerd: hij zal na een zwakkere of zelfs een slechte zet de rest van de partij mentaal branden. Immers de beslissing van een minder goede zet is onomkeerbaar.

Training-201506-Mentale-instelling-a
Onder de naam Cheqio vind je op internet uitgebreide informatie.

De biljarter, maar ook de golfer neemt een mentale tussenpositie in. Op de stoel is het afwachten wat de tegenstander doet en na het missen kan de aanvangsstoot zowel makkelijk als moeilijk zijn. Hoe langer de speler op de stoel zit, hoe meer tijd hij heeft om zich mentaal op te peppen voor zijn volgende beurt, maar ook kan juist daardoor zijn twijfel toenemen en de volgende beurt moeilijker lijken. Faalangst is meestal het gevolg, maar dit is negatieve energie, die een biljarter missen kan als kiespijn.

Op de stoel kan de speler juist proberen positieve energie op te doen, hetgeen resultaat zal opleveren bij de volgende beurt. Het ombuigen van negatieve naar positieve energie kan worden aangeleerd dooi middel van mentale training.
Belangrijk daarbij is dat de speler goed uitgerust aan de partij begint en bijvoorbeeld niet eerst zwaar heeft zitten tafelen. Aangepast eten en drinken zijn voor een wedstrijdspeler cruciaal. Ondanks dat zijn veel spelers vóór de wedstrijd toch erg nerveus, zeker als ze van huis uit temperamentvol zijn. Een Bètablokker kan dan wellicht helpen, maar de WADA, de wereldwijde organisatie tegen doping in de sport, kan je dan gevoelig terugfluiten. Toch zijn er middelen in de vorm van voedingssupplementen, die niet vallen onder de gewraakte dopinglist van de WADA en zuiver natuurlijk zijn. Stoffen als Ginseng en Saffraan worden al eeuwen gebruikt om beter te focussen en concentreren. Ik was dan ook positief verbaasd toen ik vernam dat in onze biljartsport met zeer goed resultaat gebruikt wordt gemaakt door topspelers als Niels Feijen (wereldkampioen poolbiljart), Frédéric Caudron, Martin Horn, maar ook de Nederlandse topscheidsrechter in het snookercircuit Jan Verhaas. Het product bestaat uit een drankje, in combinatie met één of twee pillen per dag.
Onder de naam Cheqio vind je op internet uitgebreide informatie. Zie foto.

Onder de naam Cheqio vind je op internet uitgebreide informatie.
Onder de naam Cheqio vind je op internet uitgebreide informatie.

Jean Paul de Bruijn, zelf zo ongeveer de beste bandstootspeler ter wereld, gaf mij deze informatie. Vele spelers in Nederland en België maken er inmiddels gebruik van en nieuwsgierig als ik ben zou ik graag weten wat hun bevindingen zijn. Weet je al meer? Laat het me weten.

Bron: Biljart Totaal (juni 2015)
Veel speelplezier,
Hans de Jager
h.d.jager@gmail.com

Nogmaals het biljartlaken (mei 2015) – Index – Wederom nieuws van het biljartlakenfront (juli / augustus 2015)

Bewaren

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *