René Gabriels

René Gabriels
René Gabriels

René Gabriels (18 januari 1912 – 20 juni 1982) was een Belgisch carambolebiljarter, die bij het grote biljartpubliek vooral bekend zal zijn van zijn latere boekwerkenVan groot spel naar serie americaine” en de bijhorende “Atlas van het grootspel naar de serie americaine”. En daarnaast natuurlijk van de Gabriels-biljarts.
De geschiedenis van het merk Gabriels gaat terug naar 1932. In het Belgische Antwerpen nam een jonge en getalenteerde biljarter een belangrijke beslissing: Hij startte zijn eigen biljartfabriek. René Gabriels, die liefst 7 wereldtitels in de klassieke spelsoorten op zijn naam schreef, was de oprichter van de Gabriels biljarts. Zijn ultieme doel was het ontwikkelen van een tafel welke zou gelden als absolute standaardnorm voor toernooien en kampioenschappen.

Zijn ervaring als speler en zijn oog voor details, zorgden uiteindelijk voor de ontwikkeling van de 1e versie van een model dat we vandaag de dag nog steeds kennen: De Gabriels Imperator.

De Nederlandse biljartfabriek Loontjes Biljarts kocht in 2003 de rechten van het merk Gabriels.

Bron: Wikipedia

Facebooktwitterpinterest

2 reacties op “René Gabriels

 1. Ben geintrigeerd door mechanica en natuurkunde achter het biljartspel.
  In bezit van atlas van Gabriels en van Haaren.
  Zoek boek of kopie van deel 3, theoretisch onderbouwingen.
  Kunt U adviseren of aanwijzing geven?

  met vr. gr.

  Folkert Sinnema

  1. Die zijn vrij zeldzaam, soms wordt de hele serie van 4 aangeboden bij antiekboekenwinkels, maar dan wel voor prijzen boven de €100.00
   Ik heb geen scan van het door u bedoelde boek gevonden, maar wie weet dat een van de lezers ons daaraan kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *