Nogmaals het biljartlaken

Royal Pro biljartlaken, snel witte plekken en putten.
Royal Pro biljartlaken, snel witte plekken en putten.

Hoewel pas vier weken geleden zijn de eerste reacties op het ‘Griekse‘ laken niet van de lucht. Op een enkele speler na zijn de driebanders content met de afslag, met name met het behoud van zij-effect, ook na vier of vijf banden.

Niet zo verbazend daar nieuw gelegd laken de eerste maanden altijd wel wat langer afslaat. Inherent aan een lange afslag is dat korte driehoeken er niet eenvoudiger op worden. Soms lijkt het wel geheimtaal: kortere driehoek, langere afslag….. de driebanders kennen dit dialect maar al te goed.
Zoals eerder gezegd we hebben wat meer tijd nodig om te zien hoe dit laken zich op de lange duur gedraagt. Wel valt al op dat de witte stipjes, die nu eenmaal op het laken ontstaan door gebruik, hardnekkiger zijn dan bij wollen lakens. Deze stippen ontstaan al als je de speelbal trekkend of zelfs glijdend afstoot: in of onder hart dus, of…. met veel zij-effect. Dit verschijnsel is onvermijdelijk en wordt goed zichtbaar langs de banden, waar de ballen worden teruggeveerd door de rubberbanden. Na veel gebruik ontstaat dan als het ware een witte band, waarin de ballen bij zeer lage snelheid in rollen. Niet een groot probleem, behalve voor de kenners van de serie americain.

Bovengenoemde stippen ontstaan ook door het spelen van kopstoten (massé’s en piqué’s). Wederom zal de driebander daar niet vaak last van hebben, maar de liefhebbers van het kleine spel ondervinden wel degelijk de nadelen van deze stippen. Immers zij spelen veelal ‘aan de korte band’ met als gevolg dat de ballen eerder vast gaan liggen. De stippen zijn namelijk kleine slijtplekjes, waardoor het laken ter plaatse iets is geplet. Een biljartbal heeft de neiging zich hierin te nestelen en ‘valt’ dan tegen een andere bal. Hier zien we een duidelijk verschil tussen het wollen laken en de synthetische stof. Het wollen laken herstelt zich grotendeels. De stippen blijven zichtbaar, maar zijn veel minder voelbaar.

Ik ben dan ook erg benieuwd naar reacties van goede libre- en kaderspelers.

Bron: Biljart Totaal (mei 2015)
Veel speelplezier,
Hans de Jager
h.d.jager@gmail.com

Verovert Griekenland biljartland (april 2015) – Index – Mentale instelling (juni 2015)

Bewaren

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *