Ludo Dielis

Ludo Dielis
Ludo Dielis

Geboren te Deurne (Antwerpen) op 23 februari 1945. Ludo is een Belgisch carambolebiljarter, die negen maal wereldkampioen is geworden, 23 maal Europees kampioen en 37 maal Belgisch kampioen.

Hij begon op elfjarige leeftijd te biljarten in de club van zijn vader: BC Altijd Raak in café Tubbax te Deurne. Hij maakte snel vorderingen, kreeg biljartles bij Jos Vervest en op zijn 15e verjaardag van zijn ouders een matchbiljart op zijn slaapkamer. Kort daarna gaven zijn ouders hun confiseriezaak op en gingen ze het nieuwe biljartcafé Arena in Deurne uitbaten. Daar werd even later ook BC Arena gesticht waar Ludo nog altijd lid van is.

Op 17-jarige leeftijd werd hij Europees kampioenschap junioren in Berlijn voor onder andere Dieter Müller, de latere wereldkampioen. Op 21-jarige leeftijd werd hij in alle spelsoorten ereklasser als jongste aller tijden.

Ludo Dielis postzegel
Ludo Dielis postzegel

Op 24-jarige leeftijd werd hij (weer in Berlijn) voor de eerste maal wereldkampioen vijfkamp door in de finale te winnen van Raymond Ceulemans. Na Ceulemans staat hij nog altijd op de tweede plaats op de wereldranglijst aller tijden van nationale, Europese en wereldtitels.

Hij won het wereldkampioenschap driebanden van de UMB in 1981 en het kampioenschap van de wereldbeker driebanden in 1989. Hij werd wereldkampioen bandstoten in 1974, 1981 en 1984.

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *