Nogmaals, lakens, lakens en nog eens lakens

Drie maanden geleden schreef ik over het nieuwe laken op de Nederlandse markt Royal Pro. Inmiddels zijn we ruim zes maanden ervaringen en 700 speeluren verder. De lakens beginnen er langzamerhand behoorlijk slecht uit te zien, maar de snelheid en meer belangrijk de slepende wrijving (deze bepaalt het behoud van zij-effect) blijven goed op peil.

De bandafslag wordt nu wel duidelijk anders, maar dit komt ook doordat het bandlaken minder strak om het rubber gaat zitten (verliest langzaam rek). Een dankbare oefenstoot die dit duidelijk maakt kunt u zien in tekening 1.

Tekening 1: onderschrift harmonicastoot, ook wel de Popeyus-stoot genoemd.
Tekening 1: onderschrift harmonicastoot, ook wel de Popeyus-stoot genoemd.

Op de tekening zie je oplossing van een van de vele varianten. Op nieuw Royal Pro is deze figuur echter onuitvoerbaar. Het effect-behoud voorkomt dat de speelbal nagenoeg zonder effect op de 2e band komt, waardoor de speelbal weigert te gaan scharen. Zie tekening 2.

Tekening 2: onderschrift: looplijnen op nieuw laken.
Tekening 2: onderschrift: looplijnen op nieuw laken.

Nu, na zes maanden, is deze oplossing weer een makkie, toe te schrijven aan de veranderde bandafslag. Wat ook opvalt, is dat het laken er niet meer mooi en schoon uitziet, hoe goed ook wordt gezogen en geborsteld.
Simonis reageerde al snel met een speciaal bandlaken Precision. 100% synthetisch en dezelfde weving zou de afslag van de banden langer moeten maken. Aanvankelijk leek dit ook zo, maar al snel (binnen twee maanden) nam de kortere afslag al weer toe.

Het vernieuwde laken Granito M Recreational Plus is wel echt een verbetering. Het is iets sneller dan het gewone type M en de bandafslag blijft meetbaar langer. De zuivere loop blijft net als bij Simonis Rapide behouden.

En ja, opnieuw dient zich een nieuw type laken aan: Andy, van Koreaanse origine en zeker niet slecht. Wel is dit laken wat minder snel en lijkt de bal bij het uitlopen wat meer te zoeken. Sinds twee maanden in onze leskamer, dus nog niet al te veel ervaringen. Ik houd u op de hoogte!

En vooral, laat mij uw ervaringen “weten. Vele driebanders deden dit al, maar van de serie-spelers weet ik nog niet veel. Bij voorbaat dank,

Bron: Biljart Totaal (november 2015)
Veel speelplezier,
Hans de Jager
h.d.jager@gmail.com

Goed.. beter… nog beter (september 2015) – Index – Bandafslag: lang of kort (december 2015)

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *