Jos Bongers houdt van humor

Jos Bongers (1956) is geboren en getogen in Nijmegen. Hij heeft er ook zijn hele leven gewoond.
Jos Bongers (1956) is geboren en getogen in Nijmegen. Hij heeft er ook zijn hele leven gewoond.

De biljarter, gespecialiseerd in de korte spelsoorten, behaalde in de jaren tachtig en negentig ereplaatsen bij Europese en wereldkampioenschappen. In 1991 werd hij zelfs Europees kampioen libre en in 1995 wereldkampioen bandstoten. In zijn laatste grote kampioenstrijd, in 2007, sleepte hij nog een derde prijs bij het bandstoten in de wacht. Rijk van het biljarten is Jos Bongers niet geworden; pas in 1986 werd het prijzengeld ingevoerd.

„Daarvoor bestond de beloning uit een beker, stropdas, tv of voor 1.500 gulden vloerbedekking.” De beheerder van Huis voor de Kunsten De Lindenberg in Nijmegen speelt nog steeds, op nationaal topniveau. „Ik pak er die wedstrijden uit die ik zelf leuk vind.” De vader van twee kinderen (allebei uit huis) ‘en trotse opa’, fietst graag en is stamgast bij café Samson in Nijmegen.

Café
„Vroeger toen ik ging stappen kwam ik vaak bij Lord Nelson, een discotheek in Nijmegen. Maar ook bij de Tuf Tuf, een toen bekende tent. Met café Samson in de Houtstraat heb ik altijd een binding gehad. Mijn opa kwam daar vaak en ook diverse ooms. Ik kwam er zelf als 17-jarige voor biljartactiviteiten en ik kom daar nog steeds. Het is mijn stamcafé. Afgelopen dinsdag heb ik er met een aantal vrienden naar de Champions League gekeken. Ik vind het prettig met vrienden, dan kan ik mezelf zijn, zonder aangesproken te worden en over biljarten te praten. Gewoon lekker kletsen en een lekker biertje drinken.”

Restaurant
„Ik ben een vleesmens en absoluut geen visliefhebber. Een favoriet is Zarzuela, een Spaans/ Mexicaans restaurant aan de Daalseweg in Nijmegen. Maar ook een lekker avondje wokken in Beuningen vind ik gezellig. Ik ben in mijn carrière in heel veel Europese landen geweest: Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Denemarken. Alleen in Italië heb ik nooit gespeeld. Ik heb altijd moeite met de Franse keuken; ik spreek geen woord Frans en dan is die menukaart lastig. Maar in Oostenrijk trof ik het met die Oostenrijkse schnitzels.”

Bioscoop
„Ik ben onlangs voor het eerst in 25, 30 jaar in Nijmegen naar de bioscoop geweest. Als we gingen was dat meestal naar Cinema Roma, de servicebioscoop in Wijchen. Lekker drankje erbij. In Nijmegen zijn we in Carolus naar Gooische Vrouwen geweest en ik heb me uitermate goed geamuseerd. Bij Carolus kwam ik vroeger heel vaak; we woonden er in de buurt. Toen ik jong was, was het vaste prik: van 7 tot 9 uur naar de bioscoop en daarna naar Tuf Tuf. Ik ga, denk ik, nu toch wel vaker naar Carolus. Het is een mooi theater, met een mooi blauw plafond met sterren.”

Theater
„Ik hou van humor en ik zie graag een goede cabaretier. Zo’n anderhalf jaar geleden heb ik in De Lindenberg een try-out van Youp van ’t Hek gezien. Dat was voor het eerst dat ik hem zag. Musical spreekt me niet zo aan, al moet ik zeggen dat ik wel eens een repetitie zie van de Willem Nijholt Academie die ook in ons gebouw zit. Ja, ik denk wel dat ik een keer naar een uitvoering zou willen.”

Sport
„Ik ben een echte voetballiefhebber. Afgelopen zondag ben ik met een paar vrienden van het stamcafé naar Ajax-FC Groningen geweest en daarna Amsterdam in. Ik volg ook het amateurvoetbal en sta af en toe langs de lijn. Atletiek vind ik ook schitterend.”

Museum
„Ik heb vroeger in een museum gewerkt. In 1979 heb ik zes maanden meegelopen met de conservator van De Commanderie van Sint Jan in Nijmegen. Passe-partouts snijden, inlijsten. Leuk werk. Bij toernooien ging ik ook wel naar musea, zoals een Picassomuseum in Zuid-Frankrijk. Tijdens een toernooi in Monaco heb ik beeldend kunstenaar Kees Verkade ontmoet die er vlak bij woont. En ik ben drie keer in het paleis van Monaco geweest; geen museum, maar wel veel historie.”

Vakantieland
Frankrijk vind ik een fantastisch mooi land. Ik heb zestien keer meegedaan aan een toernooi in Monaco en drie keer in Nice en het voelde elke keer als een beetje thuiskomen.”

Stad
„Amsterdam. Ik zou er niet willen wonen, maar ik voel me daar altijd happy. De sfeer, de gezelligheid. Maar ook Nijmegen is een schitterende stad. Ik ga vaak op zondagmorgen fietsen richting Berg en Dal, Beek, Waal over en dan over de fietsbrug terug. Als je die skyline van Nijmegen ziet… Prachtig.”

Favoriet plekje
„Ik ontspan als ik ga fietsen. Ook wandelen vind ik fijn. En drie keer in de week ga ik hardlopen. En natuurlijk Samson. Regelmatig ga ik tussen de middag even naar Samson om een cappuccino te drinken.”

Avondje uit met..
„Daar kan ik kort over zijn: Piet Römer. Ik heb zijn broer Paul gekend, regisseur van de NOS bij de grote toernooien. Fijne vent. Dat haal ik er ook wel bij Piet Römer uit. Sympathiek en een goed acteur. Ja, met hem zou ik graag een avondje in de kroeg willen zitten.
Lullen over van alles en nog wat.”

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *