Van den Broek Biljarts bestaat 60 jaar

Er wordt heel wat binnen gesjouwd aan materialen, als we net een kijkje komen nemen bij Van den Broek Biljarts in Amsterdam. Er is dan ook genoeg werk aan de winkel, want naast het verkopen, installeren en repareren van biljarttafels, is er ook nog een webwinkel met meer dan 5.500 artikelen. Het vak van biljartmaker is er een van precisie, maar vooral van hard werken. Remco Tolsma, eigenaar van Van den Broek Biljarts heeft liefde voor het biljart, maar om zelf de biljartsport uit te oefenen, daar is geen tijd voor zegt hij.

remco-tolsma-01
Remco Tolsma (van den Broek biljarts)

In 1956 startte Wim van den Broek achter zijn woonhuis in Amsterdam West met de biljartfabriek. Nadat het bedrijf in 1963 was verhuisd naar de Van Ostadestraat, kwamen de drie zoons bij vader in het bedrijf. Lange tijd werden de activiteiten veelal op Amsterdam gericht. Zoon Cees, die in 1975 het bedrijf over nam van zijn vader, werkte nauw samen met Herman Tolsma. In 1980 verhuisde Tolsma naar Almere om daar een eigen bedrijf te beginnen.

Herman kwam te overlijden toen zijn zoon Remco nog maar 23 jaar oud was. Remco, die altijd al wist dat hij biljartmaker wilde worden zette het bedrijf voort en nam in 1999 Van Den Broek Biljarts over van Cees van den Broek en zijn vrouw Quirine. Toen een jaar later ook Biljartservice George Vermeulen werd overgenomen, werden de drie ondernemingen onder de huidige naam samengebracht in het pand aan de Van Ostadestraat 177.
“40 tot 50 jaar geleden hadden we zo’n 1000 collega bedrijven, nu zijn we in Amsterdam nog met twee. Het aantal café s neemt zienderogen af, maar de particuliere markt breidt uit.
Het is waarschijnlijk daardoor, dat wij het erg druk hebben. Veel directe verkoop heeft zich verplaatst naar internet.
Steeds meer verenigingen gaan fuseren. Maar ook zie ik elke week een paar klanten in de winkel die vroeger gebiljart hebben en nu weer een keu komen kopen. Ik speel zelf niet, geen tijd. We leggen ca 400 lakens en plaatsen 40 tot 50 biljarttafels per jaar en ben dus het hele jaar met biljarts bezig. Toen ik nog jonger was speelde ik wel snooker en carambole” legt Remco uit.
“Als klein jochie kwam ik in aanraking met biljarten. Maar een biljartmaker kan nooit biljarter zijn. Een fietsenmaker is ook per definitie geen wielrenner.
Mijn passie is biljarten, maar meer om het product. Een dure keu hoeft niet altijd een goede keu te zijn. Dat is ook wat ik van onze klanten terug hoor, met passie en vooral kennis vertel ik over ons werk. Als we bezig zijn met een biljart maken, dan komt er heel veel spanning bij en om dan weer te ontspannen, dan kun je niet geconcentreerd biljarten.
Wij zijn toch een van de grote bedrijven, maar met weinig mensen. We doen dit met z’n tweeën en redden het toch om dit zo te doen. Maar we zijn wel perfect op elkaar ingespeeld en dat is belangrijk. Je werk moet je wel leuk vinden.

Stages
Voor de basisschool doen we hier veel bliksemstages. Ze komen dan met een lang gezicht binnen, want die stomme biljartmaker was de laatste die over was toen ze mochten kiezen. Ze gaan echter met een blij gezicht weg. Ik vertel iets over het bedrijf, dat vinden ze al minder en dan zeg ik en dan gaan we nu werken. Werken? Ja, jullie komen hier stage lopen zeg ik dan, ik investeer daar tijd in, dus jullie moeten aan de slag. We zagen stukjes band en die moeten ze bekleden en moeten een laken spannen op een biljart, die kinderen gaan helemaal stralen als ze dat mogen doen. Ik krijg later verslagen terug van die kinderen die zeggen ‘dit willen wij ook’! Die warme chocolademelk die ze kregen, dat was natuurlijk het andere leuke.
Als we de ouders dan vaak horen zeggen:
‘leuk dat mijn kind het leuk vond, maar hij/zij gaat studeren’. Ik mis vaak als ik dit hoor de passie van mensen om echt met hun handen te gaan werken en dat heeft niet alleen betrekking op biljarts.
Ik heb twee zoons en een dochter:
De dochter pakt een hamer en spijkers, gaat naar buiten en zegt: ik ga een stoel maken. En of het nu geweldig is, maar je kunt er wel op zitten!”

Speciale biljarts
We verkopen veel combinatiebiljarts.
Nu kunnen mensen een eettafel kopen, waar ze ook op kunnen biljarten, op poolen, of snookeren. In elke kleur, elk model en afmeting. Binnen vijf minuten kun je die omtoveren van het een naar het andere spel. We dachten i.v.m. de vergrijzing, we gaan heel veel carambole biljarts verkopen. Maar de kinderen zegen: “leuk pa dat je een carambolebiljart wil, maar wij willen poolen!’
Dus wij gingen steeds meer poolbilarts verkopen aan oudere mensen, iets wat wij in het begin niet echt snapten.

Internet
Remco beaamt, dat er veel via internet wordt verkocht. “Maar wij vragen ook feed back van onze klanten. We horen dan vaak ‘als we bij jullie bestellen, krijgen we ook het juiste advies. Want als ze een rood krijt bestellen, bel ik even op en vraag ‘heeft u wel een rood laken’?
Blijkt van niet, maar dat vinden ze zo mooi. Informatie geven wat mensen prettig vinden, je hebt zoveel bedrijven met ‘expert’ ervoor, die 40 webwinkels
hebben, maar die kunnen deze service niet bieden. Als ze een carambolekeu willen hebben van 580 gram, dan bel ik ze toch even op en vraag wat ze met zo’n zwaar gewicht van plan zijn. Mensen vinden dat heel prettig, het persoonlijke contact.”

Speciale biljarts
Ook is Van den Broek Biljarts actief voor cruiseschepen. Zo wordt nu aan een opdracht gewerkt om een biljart te bouwen voor een Russisch jacht, waarbij het ontwerp door een architect wordt gedaan. Vorig jaar vloog Remco naar Spanje om een laken te vervangen op een plezierjacht, omdat zij dat biljart daar gebouwd hebben. “Dat wordt denk ik ook meer toekomst, speciaal werk –het combinatiesysteem, dat is zeker, want dat is al het geval en komt steeds meer. Wij zijn begonnen in de tuin, met oude biljarts opkopen, verbouwen en produceren, we maakten 700-800 tafelbiljarts per jaar. Maar ook pokertafels, kleine snookertafeltjes, biljartvesten en uiteindelijk zijn we geworden wat we nu zijn: webwinkel, winkel, werkplaats, onderhoud, reviseren van biljarts en het bouwen van specials.”

Keu graveren
Men beschikt over een moderne lasergrafeermachine, waarbij de klant bij aankoop zijn keu kan laten graveren voor € 0.60. Als mensen een bestaande keu hebben, kost het normaal gesproken € 24,50, die krijgen nu over dat bedrag 60% korting en betalen € 9,80. Dit is één van de 60 acties die te maken hebben met het 60-jarig jubileum in oktober. Het gehele jaar zijn er aanbiedingen, die allemaal met het getal 60 te maken hebben.
Elk kwartaal heeft men 15 acties. Bijvoorbeeld een carambole/snookerkeu, inclusief koffer en leuk presentje erbij, voor € 60,- Bij Van den Broek Biljarts blijft men altijd service gericht. Zo kan een klant die voor keureparatie komt er altijd op wachten.

Facebooktwitterpinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *