Emile Wafflard

Emile Wafflard
Emile Wafflard

Emile geboren te Brussel op 16 november 1927, overleden op 19 september 1994. Zijn bijnaam was “Milleke”, hij was een Belgisch carambolebiljarter, actief in het kaderspel en het bandstoten.

Hij werd in 1959 wereldkampioen in Berlijn in de discipline kader 71/2. In 1977 eindigde Wafflard derde op het wereldkampioenschap bandstoten. Hiernaast werd hij tien keer Europees kampioen: negen keer in het kaderspel en in 1956 werd hij Europees kampioen bandstoten.

  • Wereldkampioen kader 71/2 – 1959
  • Europees kampioen kader 47/1 – 1960
  • Europees kampioen kader 47/2 – 1958, 1959, 1960, 1971
  • Europees kampioen kader 71/2 – 1957, 1958, 1959, 1960
  • Europees kampioen bandstoten – 1956
Emile Wafflard
Emile Wafflard

In de jaren ’60 zou Emile Wafflard overstappen naar het professionele circuit waardoor hij geen amateurkampioenschappen meer kon betwisten.  In 1970 zou hij terug in het “reguliere” circuit stappen en nog enkele kampioenschappen betwisten.  Willy Wesenbeek vertelde me dat toen hij in opleiding was bij Wafflard, hij wekelijks naar de Académie de Billard trok te Parijs om daar dan wedstrijden te tellen voor Emile Wafflard, Jean Marty en Albert Corty waar hij erg veel van opstak.

“Milleke” was geen heilig boontje aan de matchtafel wat hem wel eens een schorsing kostte. Hier een anecdote.  Zo stond hij plots op tijdens de finale van een BK tegen Jos Vervest om de handen te gaan wassen. Jos Vervest die aan een serie bezig was en nog maar enkele punten moest maken was de kluts kwijt en miste. Wafflard kwam terug aan de tafel en maakte uit. Jos Vervest barstte in onbedaarlijk snikken uit en Wafflard werd achteraf 2 maanden geschorst.

Voor wie graag Emile Wafflard nog eens aan het werk ziet vindt onderaan 5 filmpjes. In deel 3 vind je een aantal originele oplossingen voor problemen die je in het bandspel kan tegenkomen. Emile was naast een technisch begenadigd speler ook een zeer goed leraar die aan een groot aantal topspelers les heeft gegeven te Brussel waaronder Willy Wesenbeek, Roger Van Hoylandt, Frédéric Caudron, Peter de Backer, Eddy Leppens en Philippe Deraes. Als je de kunde van Wafflard in het bandspel wil bewonderen bekijk dan zeker het 4de filmpje.

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *