Een veel voorkomend foutje

Kijkend naar wedstrijden vallen mij vaak kleine dingetjes op. En vaak zijn het die kleine dingen die maken dat de speler zich bij de arbiter op zijn gemak voelt of niet. En als je je op je gemak voelt en de arbiter geeft je vertrouwen, komt dat weer je spel en concentratie te goede.

Iets wat mij vaak opvalt is, dat arbiters niet zelden bijna recht voor de speler blijven staan. Alsof ze denken dat je bij een opstelling ‘contra stootbeeld’ alles het beste  kunt waarnemen. Wat niet het geval is. De beste waarneming heb je als arbiter bijna altijd als je grofweg ongeveer in het verlengde van de lijn bal 2 bal 3 staat. En het zijn niet alleen ‘ongeschoolde’ arbiters die deze fout maken. Ook bij opgeleide club-en districtsarbiters kun je het soms zien.

Het is hinderlijk. Een spelende dame kan zich er ongemakkelijk door voelen. Maar ook genoeg heren hebben er duidelijk last van. Ik ken biljarters die, als de arbiter recht tegenover hen blijft staan, niet kunnen blijven concentreren. En als arbiter heb je de plicht om alles wat de speler kan hinderen (en niet noodzakelijk is) te vermijden.

Het heeft alles te maken met de instelling om ook je taak als arbiter zo attent mogelijk uit te oefenen. Het is heel attent als je als arbiter elke keer even wat moeite doet om je elke keer weer zo optimaal mogelijk op te stellen. Het heeft bovendien als voordeel dat een speler die ziet dat de arbiter heel attent en oplettend te werk gaat, gemakkelijker een beslissing zal accepteren, waar hij misschien aan twijfelt.

Nog iets wat ik vaak opmerk, is traag annonceren. Ik heb weleens spelers aan de arbiter horen vragen om wat vlotter te annonceren. Het is iets wat je regelmatig kunt waarnemen. Als de carambole gemaakt is, duurt het even voor de arbiter hem telt. Bij spelsoorten waar het spel toch niet zo vlug gaat, hindert het nog niet zoveel. Maar gaat het spel vlotter dan kan het voor de speler erg storend werken. Immers, al terwijl de ballen nog rollen ben je als speler al bezig met de volgende. Je volgt de bal, constateert voor jezelf de carambole en denkt al verder.

Terwijl je de carambole ziet, hoor je de arbiter de carambole annonceren. Dat past precies in je ritme, je hoort het eigenlijk nauwelijks. Pas als je de annonce niet hoort op het moment dat je het verwacht en het in jouw ritme als speler past, valt het je op. Weg concentratie. Natuurlijk raak je er op de duur min of meer aan gewend, maar het maakt het moeilijker om als speler in een ritme te komen.

Op het moment dat de bal caramboleert, hoor je als arbiter de carambole meteen goed hoorbaar te tellen. Dat is voor de speler het prettigst. Daarna heb je wat meer tijd voor eventuele vervolgannonces, zoals bij kaderspel bijvoorbeeld. Een speler mag natuurlijk niet zo vlug spelen, dat je een annonce niet fatsoenlijk kunt uitspreken. Dat je over je tong struikel. Als arbiter hoor je vlot te annonceren, maar de speler moet je er natuurlijk wel tijd voor geven.

Bron: Biljart totaal (december 2014)
Auteur: Piet Verhaar
Email: pietvangerte@hotmail.com

*** november 2014 *** Index *** Als je nog eens goed moet kijken ***

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2016
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *