Goedkope biljart verwarming

Goedkope biljart verwarming
Goedkope biljart verwarming

Hier een aantal foto’s en een beknopte uitleg hoe je zelf je biljart kan verwarmen zonder veel kosten en weinig energieverbruik.

Ik heb zelf gebruik gemaakt van een verwarmingskabel welke men voor in de grond gebruikt voor planten ter voorkoming van het bevriezen van de wortels en voor elektrische vloerverwarming. Deze zijn voor enkele tientjes te koop bij diverse tuincentra en DHZ winkels. Er is ook siliconen verwarmingsdraad in de biljartvakhandel te koop, maar deze is duurder en mag alleen in combinatie met promatect of asbest platen en dus niet met het goedkope MDF gebruikt worden.

De kabel die ik in gebruik heb is 32 meter lang en verbruikt maar 300 watt!

Het biljart wordt verwarmt tot maximaal 40 graden (warmer word deze kabel niet).

Het is vrij simpel te installeren, een paar plaatjes MDF van 15 mm of dikker, wat tie wraps en een verwarmingskabel is alles wat je hoeft te kopen.

Verder heb je nodig, gezond verstand, en wat handgereedschap: Duimstok of rolmaat, potmlood, zaag (decoupeer is handig), boormachine of schroeftol (met een boortje waar de tie wraps doorheen passen) en een kniptang.

Ben begonnen met de platen op maat te maken, rondom 5 mm smaller dan de onderzijde van de tafel tegen de leiplaat. Hierna heb eerst de kabel uitgelegd over de tafel om te kijken hoeveel slagen ik moest maken om uit te komen (door het kiezen voor 2 kabels, dus een per helft van het biljart is dit iets makkelijker). Let wel op waar je voeding uit de verwarmingsplaat komt, dit om een en ander straks simpel te kunnen monteren en aan te sluiten.

De verdeling heb ik afgetekend en ben de gaatjes gaan boren op de door mij gekozen plaatsen. Hierna heb ik aan de onderkant met een smalle steekbijtel (6mm) een groef tussen de gaatjes gemaakt, hier vallen de tie wraps dus in en blijft de plaat MDF glad aan de onderkant.

Daarna de kabel vastgebonden volgens het vooraf bepaalde patroon, ik heb de tie wraps niet afgeknipt, en ze losvast aangetrokken, dus geen druk of spanning op de kabel! De voeler voor de temperatuurvoeler heb ik in het midden geplaatst, hierover straks meer. Dat was het klaarmaken voor montage van de verwarming.

Ik heb de platen onder het biljart zonder schroeven kunnen bevestigen door stroken MDF op te klemmen in het stalen frame van de tafel, dit is bij elke tafel anders dus hier komt het DHZ en gezond verstand om de hoek kijken. Let op met schroeven, niet in de verwarmingsplaat als het niet nodig is, de kabel is snel stuk als je er een schroef doorheen draait!

Het is beter om een aantal stroken MDF of een lat tegen de zijkant van de tafel te schroeven waar de verwarmingsplaat op rust. Druk de plaat niet te ver omhoog, laat tussen de kabel en de leiplaat ongeveer 3 a 5 mm ruimte.

Als dit alles klaar is kunnen we de verwarming uittesten, bij mij duurde het ongeveer 2 uur voor de afgedekte tafel op 40 graden was, na het verwijderen van de afdekplaat zakt de temperatuur in een uur tijd naar ongeveer 32 graden, en blijft dan stabiel, voor mij heel acceptabel en aangenaam.

Nu dit werkt kunnen we de thermostaat aansluiten op de temperatuurvoeler en natuurlijk de voeding van de verwarmingskabel. Let op maak een of meerdere stopcontacten waar je de kabel in steekt, nooit de stekkers van de verwarmingskabel afhalen dan is deze vernield. Waar je deze plaatst is natuurlijk per situatie verschillend, en afhankelijk van de kabellengte van de temperatuurvoeler.

Het aansluiten en instellen van de thermostaat is per merk en uitvoering verschillend dus daar ga ik hier verder niet op in, gebruik de meegeleverde handleiding. De goedkoopste voor vloerverwarming kan prima volstaan.

Conclusie: Heb de thermostaat ingesteld op 38 graden, dit voldoet voor mijn situatie. Echter ik gebruik de thermostaat (nog) niet, de verwarming staat hier (handmatig) altijd aan. In de zomer zal het zeker anders zijn wil ik niet de airco en het biljart stroom laten vreten. Het biljart in de woonkamer verwarmt nu met zijn 300 watt de hele ruimte, de CV is hier nog niet aan in december! De ballen staan altijd in het doosje op de afdekplaat en zijn hierdoor bij gebruik circa 36 graden, dus voelen niet koud of warm, de perfecte temperatuur voor biljartballen.

Vragen of hulp nodig bij montage of reparatie mail me via terry.van.erp@be-ja.nl of nog beter schrijf ze in het reactieformulier hieronder, dan heeft een ander ook wat aan de oplossing.

Goedkope biljart verwarming het pakket
Goedkope biljart verwarming het pakket – de verwarmingskabel (van HGA), de thermostaat (van WTH) en de temparatuurvoeler.

Dat een warm biljart wel een uitnodiging is voor onze katten moeten we dan ook maar voor lief nemen!

goedkope-biljart-verwarming-03b

goedkope-biljart-verwarming-03a

Zolang het biljart is afgedekt worden de poezen getolereerd, op het laken is geen succes, nagels en biljartlaken gaan niet samen! GAATJES

 

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

10 reacties op “Goedkope biljart verwarming

 1. Is het aan te bevelen om mijn biljart te verwarmen ? Hij staat in mijn woonkamer dus de temperatuur is goed tot redelijk voor het biljart, buiten dat . . . .wat heb ik nodig uit uw winkel om mijn tafelbiljart van 80x160cm met lei te verwarmen ; wat kost het in totaal en wat is de levertijd. Wat moet ik zelf aanschaffen ( de MDF-plaat ? )

  1. ik ook een biljart met leiplaat wat zijn dekosten en waar haal ik kabel en thermosstaat het biljart is 160x80cm speelruimte

 2. Goed kopen biljart verwarming
  Mijn vraag waar kan ik deze verwarmingskabel kopen.
  Bij het tuincentrum hebben ze die niet bij ons in de buurt
  gr Theo Maessen

 3. Kan ik ook geperste vezel gipsplaat 1cm dik met een laag steen wol als isolatie ook 1cm dik gebruiken ipv mdf
  deze plaat zag ik bij de gama liggen , en daar op de verwarmings draad aanbrengen zo als getoond op de foto

  grt guus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *