Levensduur

Over biljartballen is al veel geschreven en nog veel meer over geklaagd.

De beste biljartballen zijn van het merk Super Aramith. Vele tientallen jaren van onderzoek en testen hebben geleid tot de op dit moment meest gangbare bal. Binnen het merk Super Aramith zijn er vier type ballen.
Wij hebben bewust gekozen voor de Super Aramith Pro Cup bal, het setje met een rode, witte en een gele bal. Vooral de oudere biljarters ervaren met de heldere rode kleur op grotere afstand meer contrast en dus scherpte. Zij hebben het gevoel dat ze die bal dan beter kunnen raken op de gewenste dikte.
Daarnaast vinden ze het handig niet telkens te hoeven zoeken naar de stip. Heel simpel, de een speelt met de gele bal en de andere speler heeft de witte bal. Niet stiekem de andere bal pakken, dan word je (misschien) afgeteld.
Onze belangrijkste reden is echter dat de Super Aramith Pro Cup (met gele bal dus) langer goed blijft, althans als ie fatsoenlijk wordt schoongemaakt en –gehouden!

Hoelang gaat nu zo’n biljartbal mee, zult u vragen? Wel, dat hangt van diverse factoren af. Allereerst, hoe is het onderhoud, het schoonmaken dus. Ten tweede hoe en wat wordt er mee gespeeld. Bij het driebanden krijgen de ballen veel meer te verduren dan wanneer een hele goeie libre speler de ballen langs het bandje tikt. Zeker de hardere botsingen van bal op bal geven duidelijk waarneembare beschadigingen op de bal te zien. Als het ware schuurplekjes, platte kantjes, op de bal. Geen wonder dat sommige biljarters wel eens zeggen dat die ballen vierkant zijn! Vaak proberen ze hun eigen falen wat te verbloemen, maar helemaal ongelijk hebben ze soms toch niet.

Een derde punt dat de levensduur bepaalt is de tijd. Hoe ouder een bal wordt des te meer ie krimpt! De weekmaker in de plastic bal, jaja het is allang geen ivoor meer, verdampt iets. Daardoor, en ook door de vele botsingen die de ballen ondergaan, neemt het volume en gewicht af van de bal. De ballen krimpen echt! Zo’n 1 tot 1,5 millimeter in een jaar. Daardoor vermindert de souplesse van de ballen: trekken wordt dus steeds wat moeilijker.

Tenslotte nog wat ervaringscijfers. Als er steeds of vaak hard wordt gespeeld (driebanden bijvoorbeeld) merk je al na zeg ‘s 50 speeluren dat de ballen minder soepel reageren. Bij het gemiddelde libre spel gaan de ballen gelukkig langer mee. De ballenfabrikant adviseert dan na ca. 1000 speeluren, of maximaal één jaar, de ballen te vervangen.

Hele goeie libre en/of kaderspelers voelen echter na 100 uur al een teruggang in kwaliteit.

Hoe dan ook, het voelen of een setje ballen moet worden vervangen is niet altijd een simpele zaak, het is ook vaak een beetje subjectief.

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *