Keuze in keus deel III

Vorige maand schetste ik het verschil tussen een keu voor de serie spelsoor-ten en driebanden: Libre vanaf 460 gram met 11 min pomerans. Driebanden tot 560 gram met 12 mm pomerans.

Melis maakte zijn keu van steen-beuken, 138 cm lang met een pomerans van 11 mm. Het resultaat was een keu met een ‘natuurlijk gewicht’ van ongeveer 470 gram. Door voor het ondereind andere (lees zwaardere) houtsoorten te gebruiken bereikten fabrikanten als Longoni, Buffalo en Adam belangrijk hogere gewichten tot wel 560 gram, zonder toevoeging van extra (metalen) gewichten. Hoewel gewichten en lengtes van keuen dus behoorlijk uiteen kunnen lopen blijkt na testen van honderden keuen dat het balanspunt van deze keuen telkens tussen de 95 en 100 cm gemeten vanaf de pomerans ligt (zie tekening).

keuze-in-keus-03b
Bijna alle biljarters zijn dus gewend aan deze eigenschap die ook geldt voor het overgrote deel van ééndelige keuen, zoals beschikbaar in biljartcafés en zalen.

Ook hebben de meeste spelers hun achterhand ongeveer 10 á 15 cm achter het balanspunt vast, driebanders zelfs tot 20 cm. Het balanspunt lijkt dus niet zo kritisch te zijn als vele spelers soms denken. Uitzonderingen bevestigen echter de regel: een speler met een relatieve ‘korte’ achterhand, die een keu met bijvoorbeeld een balanspunt van 100 cm pakt ervaart dit als een ’te lichte’ keu en zoekt al snel naar een keu met een kortere balans. De driebander merkt van dit verschijnsel nauwelijks wat, daar zijn achterhand doorgaans verder naar achteren ligt.

De foto laat duidelijk zien, dat de speelster de achterhand zo'n 15 cm achter het balanspunt heeft!
De foto laat duidelijk zien, dat de speelster de achterhand zo’n 15 cm achter het balanspunt heeft!

Toch hebben spelers vaak een specifieke voorkeur voor een bepaalde keu. Het geheim zit hem doorgaans niet in het achtereind of de balans maar in het topeind en de pomerans. Volgende maand kom ik hier graag uitgebreid op terug.

Bron: Biljart Totaal (maart 2013)
Veel speelplezier,
Hans de Jager
h.d.jager@gmail.com

Keus in keus II (februari 2013) – Index – Keus in keus IV (april 2013)

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

2 reacties op “Keuze in keus deel III

    1. Beste Leo,

      Ik ben zelf heel tevreden over de biljartkeuen van Longoni, in een gewicht van 480 gram, 11 millimeter pomerans (Black SS) van Kamui. Maar ook dit is heel persoonlijk natuurlijk, probeer op je club of vereniging eens wat verschillende keu’s op verschillende dagen uit van teamleden en baseer daarop na een tijdje je aankoop. Uiterlijk van de keu is onbelangrijk, balans en gevoel wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *