De beste wensen en een spannend billartjaar

Dit alles natuurlijk in goede gezondheid

Kerstgroet_Beja_2011Middels deze rubriek krijg ik nogal wat reacties van zeer uiteenlopende aard en daar biljarten mijn gehele leven beheerst luister ik graag naar meningen van anderen. Vele opmerkingen passen niet in dit schrijven, maar zijn soms zeer de moeite waard.

Waarom is er in hemelsnaam een aparte Sectie Driebanden? We spelen allemaal met een keu, met dezelfde ballen, op dezelfde tafels volgens dezelfde arbitrageregels en ook vaak tegen dezelfde spelers in andere spelsoorten. Inderdaad een vreemde situatie. De oorzaak was geld! Zo’n tien jaar geleden stroomde er nogal wat sponsorgeld bij de biljarters binnen en daar driebanden toen duidelijk het meest populaire kijkspel was wilden een select gezelschap driebanders hiervan profiteren. Te veel geld ging naar hun mening naar de andere disciplines, terwijl juist daar publicitair de klad in zat. Niet geheel onterecht misschien. Maar nu na vele jaren van algehele terugval, door allerlei externe oorzaken is de geldstroom bijna opgedroogd. Met driebanden een behoorlijke boterham verdienen is langzaam een utopie geworden en van alle grootse plannen als rankingtoernooien, een driebandenklein competitie, speciale arbiters en veel televisie-zendtijd is niet veel terecht gekomen. Carambole biljarters verbazen zich dagelijks over de samenstelling van de contributies, als ze naast libre of kader ook voor driebanden willen inschrijven. Ja, het wordt tijd dat de secties weer tot elkaar komen en we weer één KNBB biljartbond zijn. Een mooi voornemen voor 2012.

Een ander veel gehoorde vaststelling is de vergrijzing in onze sport. Het wil al tientallen jaren niet lukken een goede aanwas van jonge leden te krijgen. Op een paar goede uitzonderingen na lijkt er voor het jeugdbiljarten nauwelijks interesse. De redenen zijn talrijk: te moeilijk, niet sexy of zo je wilt flitsend genoeg en heel veel concurrentie van computerspellen en sociale media. Misschien als we de aantrekkelijkheid van ons spel verhogen, wellicht door bijvoor beeld een spelsoort als 4-ballen te ontwikkelen of met korte setjes en knockout systemen te experimenteren dat de jeugd dan wel wil toestromen. Natuurlijk moeten we dan ook eigentijdse muziek accepteren en wat afstand nemer van gezapige oubolligheid. Een heel moeilijke opgave dus.

In tegenstelling tot de politiek dienen we wel optimistisch te blijven. Met dof neerzitten schieten we niets op, daar kun je geen partij mee winnen! Biljart Totaal is bij uitstek en mooi platform om goede ideeën, die ongetwijfeld hier en daar in het land bestaan, ter discussie te stellen.

De afstoot van het vier ballenspel. De gele bal is de speelbal.
De afstoot van het vier ballenspel. De gele bal is de speelbal.

Laat ik maar een aanzetje geven: spel met vier ballen, (2 witte, 1 rode en een gele ‘bal) Gele bal is speelbal, wit en rood geeft 1 punt, wit en wit 2 punten, alle drie 10 punten. Indien losband gespeeld worden de punten verdubbeld, resp. 2, 4 en 20 punten. Andere regels zijn welkom. In Korea wordt al vijftig jaar met vier ballen gespeeld. Wie kent de regels? Mijn Koreaans is bijzonder matig!

Bron: Biljart Totaal (januari 2012)
Veel speelplezier,
Hans de Jager
h.d.jager@gmail.com

Diamonds, niet alleen voor driebanden (juli / augustus 2011) – Index – Innovatie (februari 2012)

Bewaren

Bewaren

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *