Is alles wat nieuw is ook automatisch beter

Draadloos-scorebord-01aSoms lijkt het wel of ‘nieuw’ en ‘vernieuwen’ de toverwoorden van deze tijd zijn. Onze bond is, vinden we, hopeloos ouderwets. Dus moeten we vernieuwen. Ook veel van onze hulpmiddelen gebruiken we al heel lang.
Dan zeggen we dat ze verouderd zijn. En dat er hoognodig iets nieuws voor in de plaats moet komen.

Natuurlijk zijn er een heleboel dingen, nieuwe dingen, die beter of gemakkelijker zijn dan de oude. Neem bijvoorbeeld de scoreborden die we gebruiken om de stand tijdens een partij zichtbaar te maken. Toen ik pas het biljart begon te ontdekken, zag je soms nog tafels met in de omlijsting een ingebouwd telraam. Waar men meer vooruitstrevend aangelegd was, zag je aan de muur die telborden, met draaiknoppen. Wie kent ze niet. Ze deden voortreffelijk wat ze moesten doen.

Het enige minpuntje was (en is, want ze worden nog steeds gebruikt) dat je van een afstandje de stand niet altijd goed kon lezen. Maar goed, handmatig is wat bewerkelijk, dus op een goed moment werden de elektronische scoreborden geïntroduceerd. Makkelijk te bedienen en van grote afstand perfect leesbaar.

Voor de arbiter het ideale hulpmiddel. Want de arbiter heeft als extra taak om er op toe te zien dat de gemaakte caramboles correct in de tellijst worden vermeld. Dat is voor de arbiter natuurlijk niet eenvoudig want hij moet zijn aandacht in de eerste plaats bij het verdergaande spel op de tafel hebben. Dus is het handig als de stand doorlopend in een oogopslag afgelezen kan worden van het scorebord.

Het reglement zegt ook niet voor niets dat er, naast het noteren van caramboles en beurten in de tellijst, ook voor iedereen zichtbaar een scorebord bijgehouden dient te worden. Als er dan een foutje lijkt te zijn gemaakt, kunnen scorebord en tellijst even worden vergeleken, terwijl de herinnering nog niet vervaagd is.

De nieuwste generatie scoreborden maken het handmatig bijhouden van tellijsten overbodig. Dat wordt dan ook vaak niet meer gedaan. Het scorebord bevat flink wat zichtbare informatie. Je ziet welke speler aan stoot is. Je ziet de beurten, de caramboles en de hoogste serie. Het bord is verbonden met het programma dat de uitslagen verwerkt en opslaat, zodat na afloop alles automatisch ingevoerd is. Handig en makkelijk.

Ideaal? Je zou zeggen van wel. Alleen is er veel minder de mogelijkheid om controle uit te oefenen op het correct invoeren van de aantallen, zoals de reglementen niet voor niets voorschrijven. Zeg nu niet dat het eigenlijk niet meer nodig is en best achterwege gelaten kan worden.
Er zijn genoeg voorbeelden hoe er soms ‘creatief’ aantallen genoteerd worden. Er hoeft niet eens altijd opzet in het spel te zijn. Maar correct is nu eenmaal correct.
Controle kan voorkomen dat iemand onverdiend bevoordeeld of benadeeld wordt.

De tendens is nu een beetje dat alles vernieuwd moet worden. Eenvoudiger gemaakt. We moeten echter niet uit het oog verliezen dat al die regels een oorzaak hebben. Als je wilt beoordelen of een regel vereenvoudigd of weggelaten kan worden, moet je eigenlijk niet naar de regel op zich, maar naar de reden voor die regel kijken.

Bron: Biljart totaal (mei 2014)
Auteur: Piet Verhaar
Email: pietvangerte@hotmail.com

*** Opvallen door onopvallend te zijn *** Index *** Helpen mag niet, behulpzaam zijn wel ***

Facebooktwitterpinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *