Ballen onderhoud

Super Aramith Pro Cup 61.5 mm
Super Aramith Pro Cup 61.5 mm

Biljartvereniging ‘B.V. Beja’ heeft voor de competitie 2 setjes wedstrijdballen.
De wedstrijdballen zijn niet bedoeld om een vrije partij mee te spelen of om mee te trainen.

Voor het spelen van een vrije partij of voor het trainen zijn er een aantal “oude” ballensetjes beschikbaar.

 

 

 

ballenpoetsdoek
ballenpoetsdoek

Reinigen
Voor het reinigen van de nieuwe speelballen is het (competitie spelende) team verantwoordelijk, voor het reinigen van de speelballen is het lid of de de leden verantwoordelijk die er het laatst gebruik van heeft gemaakt.

Op speelballen waarmee een hele middag of avond gespeeld is blijft allerlei vuiligheid achter (krijt, kets restanten en huidsmeer). Wanneer de speelballen na een speelavond niet worden gereinigd, krijgt dat vuil de gelegenheid in de buitenlaag van de bal te trekken. (Vroeger deed men dit met een beetje jenever op een stuk gewassen “oud” biljartlaken, en daarna goed opwrijven.) Er zijn tegenwoordig diverse goede reinigers en restorers op de markt, laat u door de vakman goed informeren, dit verlengt de levensduur van uw biljartballen!

In dit verband is het noodzakelijk dat de speelballen na afloop van iedere biljartmiddag of avond voor deze weer in de kast gaan,  goed gepoetst (schoongemaakt) worden. U wordt dringend verzocht ook hierin uw verantwoordelijkheid te nemen.

Verwijder met een natte vinger krijtstrepen en ketsplekken van de speelballen. Ik gebruik zelf een mix van 5% schoonmaakazijn, 3% amoniak en de rest schoon water, dit in een oude sprayfles in combinatie met een stukje flanel (oude luier), dit maakt een bal in 10 seconden brandschoon. Poets de speelballen vervolgens met een droge wollen doek.

Eenmaal per week met de hand poetsen met de Aramith cleaner en een keer per maand handmatig poetsen met Aramith restorer (groen flesje), dit middel verwijderd vuil en zorgt voor goed contact en glans.
Maar let op:
 • Teveel gebruik geeft teveel glijden (over het laken) van de bal.
  • Met een doek minimaal Restorer op de bal aanbrengen en dit een paar minuten laten intrekken.
  • Vervolgens de ballen oppoetsen met een schone droge doek.
  • Zoveel mogelijk een kant van de doek gebruiken.
  • Aan het eind van de speeltijd de ballen schoon in het doosje opbergen.
  • Dus met de droge doek schoonmaken.
  •  Indien er vuil aan de ballen zit, wat er met de droge doek niet afgaat, kan men de poetsdoek gebruiken (zonder Restorer!)
ballenpoetsmachine
ballenpoetsmachine

Ballenpoetsmachine

Elke dag voor de wedstrijden worden de ballen gepoetst met een ballenpoetsmachine.

De poetsmachine is bestemd om grof/droog vuil van de ballen te halen, hierbij geen poetsmiddel gebruiken.
Hierbij kunt u uiteraard gebruik maken van de polish en/of cleaner. Dit is echter niet noodzakelijk. Sterker nog, met name bij het schoonmaken van nieuwe speelballen wordt het gebruik van polish  en cleaner door de fabrikant afgeraden! (voor nieuwe speelballen heeft het ‘droog’ poetsen de voorkeur).
Het gebruik van ballenpoets is zeker af te raden, hierdoor krijgen de ballen een andere afslag op de banden en de toplaag van de ballen wordt aangetast.

 

BEPERK HET GEBRUIK VAN POLISH en CLEANER.
Indien u toch een polish wilt gebruiken, is nabehandeling van de speelballen met cleaner noodzakelijk.

Om de ballen op de juiste temperatuur te krijgen is het voldoende als ze onder het omgekeerde doosje ongeveer 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd op de tafel liggen.

Digiprove sealDe inhoudt op deze pagina van bv b.e.j.a. is Digiproved © 2015
Facebooktwitterpinterest

4 reacties op “Ballen onderhoud

 1. Je hoort zeer verschillende verhalen over poetsmachines, de ene vereniging wil er niks van weten, andere verenigingen vinden het een makkelijk ding. Bij sommige machines danse de ballen en das is ook niet goed.
  Wat is verstandig?
  1. schone ballen op de machine?
  2. De duur niet langer dan een halve minuut.

  1. Beste Harrie,

   Op beide vragen moet ik JA antwoorden.
   Ik poets zelf altijd met de hand, fout gebruik van machine’s doet meer kwaad dan goed voor de ballen. En hoeveel werk is het nou eenmaal, een paar minuten per setje, en als je er meerdere tegelijk zou moeten doen en deze op volgorde op een doek plaatst gaat het nog sneller.
   Mijn advies, poets met de hand, na gebruik en ruim ze schoon op. Meestal is het dus andersom, zodra men wil gaan spelen moet men nog stofzuigen ballen poetsen enz. dat werkt niet.

   Met sportieve groet,
   Terry van Erp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *